Berlin vodi tajne razgovore s talibanima

Predstavnici njemačke vlade vode tajne pregovore s pripadnicima afganistanskog radikalnog talibanskog pokreta, objavio je 1. kolovoza njemački medij Bild.

Pregovori se odvijaju u glavnom katarskom gradu Dohi, a Njemačku predstavlja posebni izaslanik za Afganistan i Pakistan Jasper Wieck.

Sastanak je pripremila njemačka savezna obavještajna služba BND i o tome se dogovorila sa Sjedinjenim Državama.

Bild navodi kako se na sastanku razgovaralo o sigurnosnim jamstvima za njemačke humanitarne djelatnike u toj zemlji i situaciji Afganistanaca koji su pomagali Bundeswehru i njemačkoj Saveznoj policiji tijekom njihovog sudjelovanja u misiji SAD-a i NATO saveza pod nazivom “Odlučna potpora” u Afganistanu.

Ovoj vijesti bismo dodali bismo i onu prema kojoj i Kina održava sve češću komunikaciju s talibanima koji u susjednom Afganistanu postaju sve ozbiljnija prijetnja proameričkoj vladi u Kabulu. Tako su se prošli tjedan u kineskom gradu Tianjin susreli  kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i devet predstavnika talibana, uključujući i jednog od osnivača pokreta, Mullah Abdul Ghani Baradarja.

“Talibani su ključna vojna i politička snaga u Afganistanu i očekujemo da će odigrati važnu ulogu u procesu pomirenja i obnove države”,- kazao ja Wang, Kina je na sastanku obećala kako se neće miješati u unutarnje sukobe u Afganistanu, ali da će pomoći obnovi. Naime, Kina već sada ulaže sve više u afganistanske tranzitne rute, ali i nalazišta minerala, metala i nafte. Afganistan vidi kao bitno područje za širenja utjecaja na ostale centralnoazijske države, ali i kao bitnu rutu u kineskom državnom projektu “Pojasi i put” (BRI) koji bi trebao jače povezati Kinu s Azijom, Europom i Afrikom. Osim toga, kineski utjecaj u Afganistanu jače bi povezao Kinu sa savezničkim Pakistanom u protuteži sve jačoj Indiji. O tome možete više pročitati ovdje.





Napominjemo kako bi se u Dohi ovih dana trebao održati sastanak članova proširene trojke (Kina, Pakistan, Rusija, SAD), koji bi trebao pridonijeti afganistanskom mirovnom rješenju.

 

Komentari

komentar





You may also like