Berlinska policija istražuje napravu bačenu na zgradu s ruskim novinarima

Berlinski istražitelji i tužitelji proučavali su u subotu napravu pronađenu i uništenu u stambenoj zgradi u kojoj navodno žive novinari ruske novinske agencije RIA-e, objavila je njemačka policija, prenosi Reuters.

Naprava je pronađena u petak i istražitelji istražuju koliko je bila opasna i tko je bio cilj napada, rekao je glasnogovornik policije u Berlinu. Rusko veleposlanstvo u Berlinu objavilo je da je u petak navečer kroz prozor zgrade bila bačena boca i da je u potrazi pronađena improvizirana bomba koju su njemački pirotehničari identificirali i deaktivirali. Ruska novinska agencija RIA objavila je da u toj zgradi žive njezini novinari.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u subotu da vlasti u Njemačkoj i drugim zemljama EU-a i NATO-a poduzmu korake da zaštite ruske novinare i njihove obitelji u inozemstvu. “Ovo smatramo izravnom posljedicom uznemiravanja ruskih medija i njihovih djelatnika na Zapadu”, navodi se u priopćenju. “Ispolitizirana odluka da se ruske medije skine iz etera u Europskoj uniji prethodila je njihovu fizičkom zastrašivanju, sve do njihove eliminacije”.

Videosnimka koju je RIA emitirala u petak navečer prikazuje ograđenu ulicu i osobu u zaštitnom odijelu, za koju je agencija rekla da je jedan od pirotehničara koji rade na deaktiviranju bombe.

Ruska agencija TASS izvještava da je “Potencijalni teroristički napad na ruske novinare i njihove obitelji koji žive u stambenom naselju u vlasništvu Rusije spriječen u Berlinu 6. svibnja”. Dodaje se da je “U poslijepodnevnim satima bocom bačenom s ulice razbijen prozor na jednom od stanova. Sumnjivi predmet koji se sastoji od velikog kanistera napunjenog tekućinom, plastične boce i plinskog spremnika na koji su pričvršćene žice pronađen je nakon incidenta”, dodali su iz veleposlanstva.

Njemačka policija evakuirala je stanovnike zgrade i pozvala stručnjake za razminiranje. “Potvrdili su da bi predmet mogla biti improvizirana eksplozivna naprava te su ga na licu mjesta odlučili deaktivirati jer ga je bilo opasno pomicati. Ova aktivnost nije rezultirala žrtvama”, dodaje se u priopćenju.





Različiti ruski mediji zabranjeni su u zapadnim zemljama nakon što su optuženi za širenje propagande u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Tako su RT i Sputnik 2. ožujka zabranjeni u Europskoj uniji nakon što je Rusija 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” razoružavanja zemlje i zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je fašistička tvrdnja neutemeljena i da je rat ničim izazvan čin agresije.

Komentari

komentar





You may also like