Berlusconi izjavio da je s Putinom razmijenio “simpatična pisma”

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u utorak da je ponovno u kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da su nedavno razmijenili “simpatična pisma”, prema audio snimci koju je objavila talijanska novinska agencija, prenosi Reuters.

Berlusconi (86) se često hvalio svojim prijateljstvom s Vladimirom Putinom sve do ruske invazije na Ukrajinu te je uzburkao javnost prošli mjesec kad je rekao da je Putin gurnut u rat i da je želio staviti “pristojne ljude” na čelo u Kijevu.

“Ponovno sam stupio u kontakt s Putinom, poprilično, u smislu da mi je za rođendan poslao 20 boca votke i vrlo simpatično pismo”, kazao je Berlusconi zastupnicima donjeg doma parlamenta, prema audio snimci novinske agencije LaPresse. “Odgovorio sam mu bocama vina Lambrusco i jednako simpatičnim pismom”, rekao je Berlusconi, čiji je rođendan bio 29. rujna. Dodao je da je izuzetno zabrinut za situaciju u Ukrajini, no da ne može iznijeti svoje stvarno mišljenje jer “bi bila katastrofa da to izađe u medijima.” Glasnogovornik Berlusconijeve stranke Forza Italia zanijekao je da je bivši premijer ponovno u kontaktu s Putinom, rekavši da je pričao svojim zastupnicima “staru priču koja se odnosi na epizodu od prije puno godina”. Forza Italia kasnije je izišla s priopćenjem, rekavši da je pozicija Berlusconija i stranke po pitanju rata u “skladu s pozicijom Europe i SAD-a” i da nema “mjesta dvosmislenosti i da ga nikad nije bilo.”

Odnosi između talijanske desničarske koalicije i Rusije pomno se promatraju. Matteo Salvini, čelnik antiimigrantske Lige često je hvalio Putina i znao je nositi majicu na kojoj je bilo oslikano lice ruskog predsjednika. U utorak, novoizabrani predsjednik donjeg doma Lorenzo Fontana, političar iz redova Lige, upozorio je u intervjuu na državnoj televiziji o posljedicama sankcija protiv Rusije. “Mogle bi postati bumerang, a mi ćemo se naći u velikim poteškoćama”, rekao je u emisiji Porta a Porta. Koalicija desnog centra koju čine Braća Italije buduće premijerke Giorgije Meloni, Berlusconijeva Forza Italija i Liga pobijedila je na izborima u rujnu.

Berlusconi: Putin je bio natjeran na rat





Komentari

komentar

You may also like