Berlusconi: Putin je bio natjeran na rat

Silvio Berlusconi brani napad Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Putin “gurnut” u sukob. Bivši talijanski premijer (85) je rekao da su ruske trupe trebale zamijeniti kijevsku vladu “pristojnim ljudima” i zatim otići. Trostruki talijanski premijer dugogodišnji je saveznik ruskog predsjednika. Ovog vikenda očekuje se da će njegova stranka preuzeti vlast kao dio desne koalicije na općim izborima u Italiji.

Ipak, narativ u kojem se tvrdi da ukrajinska vlada ubija one koji govore ruski na istoku zemlje stvorili su mediji u Moskvi, rekao je Berlusconi za talijansku TV. Rekao je da je takvo izvještavanje, potaknuto od strane separatističkih snaga i nacionalističkih političara u ruskoj vladi, nije ostavilo Putinu drugog izbora nego pokrenuti “ograničenu invaziju”. “Rusko stanovništvo, njegova stranka i njegovi ministri gurnuli su Putina da izmisli ovu specijalnu operaciju”, rekao je.

“Trupe su trebale ući, stići do Kijeva za tjedan dana, zamijeniti vladu Zelenskog pristojnim ljudima i tjedan dana kasnije vratiti se”, dodao je Berlusconi. “Umjesto toga, naišli su na neočekivani otpor, koji je zatim hranjen oružjem svih vrsta sa Zapada”. Silvio Berlusconi dugo je saveznik Putina. Na primjer, 2012. pridružio se tadašnjem premijeru na skijanju u ruskom gradu Sočiju.  Ipak, u travnju je osudio invaziju i rekao da je “duboko razočaran i ožalošćen” Putinovim ponašanjem, dodajući da su “masakri civila u Buči i drugim mjestima pravi ratni zločini”.

Čelnik stranke Forza Italia trenutačno vodi kampanju kao dio desničarske koalicije uoči općih izbora u nedjelju. Ankete su pokazale da će blok osvojiti većinu. Unatoč prošlom Berlusconijevom prijateljstvu s Putinom i Salvinijevim kritikama zapadnih sankcija Rusiji, Giorgia Meloni, za koju se očekuje da će voditi novu vladu, obećala je da će nastaviti pružati potporu Ukrajini. “Rat u Ukrajini je vrh ledenog brijega sukoba čiji je cilj preoblikovanje svjetskog poretka”, rekla je ranije ovog mjeseca i dodala: “Dakle, moramo voditi ovu bitku”, prenosi BBC.

Komentari

komentar





You may also like