Berlusconijeva „Forza Italia“ i službeno stala na stranu Rusije

Bivši talijanski premijer, osnivač i predsjednik stranke Forza Italia, Silvio Berlusconi, iznio je niz teza kojima se jasno svrstao na stranu Rusije u ukrajinskom ratu. O tome svjedoče njegove izjave koje je jučer objavio utjecajni talijanski medij Il Messaggero.

Bilo bi dovoljno da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prekinuo napade pobunjene republike Donbasa kako ne bi prisilio Rusiju na vojnu operaciju, kazao je Berlusconi u Milanu, na biračkom mjestu gdje se održavaju lokalni izbori za regiju Lombardiju.

“Ne bih razgovarao sa Zelenskim da sam premijer, ne bih išao kod njega, jer vidimo propast njegove zemlje i istrebljenje vojnika i stanovnika. Bilo je dovoljno da se zaustave napadi na dvije autonomne republike Donbasa i ovo što se događa nikada se ne bi dogodilo, tako da postupke ovog gospodina ocjenjujem vrlo negativno”, kazao je bivši talijanski premijer i nekadašnji bliski prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sjedinjene Države moraju Kijevu ponuditi plan obnove zemlje u zamjenu za prekid vatre, kazao je dalje Berlusconi koji je pozvao američkog predsjednika Joe Bidena „na razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim” kojem bi morao ponuditi „Marshallov plan za obnovu Ukrajine… tako da ćete sutra narediti prekid vatre”.

Berlusconi je naglasio kako, da je premijer, “nikada ne bi išao razgovarati sa Zelenskim” – smatrajući da je mogao spriječiti rat prestankom napada na Donbas. „Stoga ponašanje ovog gospodina ocjenjujem vrlo, vrlo negativno”, kazao je kontroverzni 86-godišnji talijanski političar.

Berlusconi je prethodno, 25. siječnja, izrazio žaljenje što još nije pronađeno rješenje za mirno rješenje sukoba u Ukrajini i da sve dok sukob traje, svijet “plaća nepodnošljivu cijenu” i trpi golemu ekonomsku štetu. Zabrinutost je iskazao zbog nedostatka prijedloga za rješavanje rata, a jedina rješenja nudi, kako je kazao – samo Vatikan.





Podsjećamo da je stranka Forza Italija dio talijanske tročlane desne koalicijske vlade na čelu s premijerkom Giorgiom Meloni. Međutim, stranka je na prošlogodišnjim izborima, na kojima je Melonijina stranka “Braćo Italija” premoćno pobijedila,  osvojila svega 8 posto glasova.

Komentari

komentar





You may also like