Biden: Američke trupe koje pomažu evakuaciji u Ukrajini dovele bi do “svjetskog rata”

Američki predsjednik Joe Biden poručio je američkim građanima koji žive u Ukrajini da bi trebali odmah napustiti zemlju zbog prijetnje “ruske invazije”. Spominjanje “ruske invazije” je postala mantra koju ponavlja većina zapadnih čelnika skoro svakodnevno.

Govoreći u jučerašnjem intervjuu za NBC News predsjednik je bio jasan u svojoj poruci Amerikancima da bi trebali odmah napustiti Ukrajinu. “Nije da imamo posla s terorističkom organizacijom. Imamo posla s jednom od najvećih vojski na svijetu. To je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo poludjeti”, rekao je. Na pitanje koji bi ga scenarij mogao natjerati da pošalje trupe u Ukrajinu kako bi spasili Amerikance koji bježe iz zemlje, Biden je rekao da se to nikada neće dogoditi ni pod kojim okolnostima. “Nema šanse. Kada Amerikanci i Rusi počnu pucati jedni na druge, govorimo o svjetskom ratu”, rekao je. “Mi smo u vrlo drugačijem svijetu nego što smo ikada bili.”

Izjava Bidena poklapa se s novom obavijesti Državnog tajništva u kojoj je američkim građanima rečeno da ne bi trebali putovati u Ukrajinu “zbog povećanih prijetnji ruske vojne akcije i Covid-19”. Bidenovo upozorenje dolazi u trenutku kada je Rusija optužena da je smjestila više od 100 000 vojnika u blizini svoje granice s Ukrajinom, a neki vjeruju da je to znak nadolazećeg vojnog upada. Kremlj je tu tvrdnju više puta demantirao, a umanjio ju je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Prošlog mjeseca, SAD je evakuirao nebitno osoblje iz svog veleposlanstva u Ukrajini zbog “velikog opreza”. “Odluka je donesena jer su upravo sada Vladimir Putin i Rusija izgradili takvu vojnu moć na granici da bi mogli poduzeti akciju svakog dana”, objasnio je Biden. Potez evakuacije ubrzo su osudile ukrajinske vlasti, koje su odbacile ideju o neminovnom ratu.

Komentari

komentar

You may also like