Biden bliže pobjedi, Trump se nada da može dobiti Arizonu

Joe Biden trenutno ima 253 elektora, nakon pobjede u Wisconsinu i Michiganu, dok Donald Trump ima 217 elektora. Za pobjedu je potrebno 270 elektora. Trenutno je u “igri” pet država: Pennsylvania (20 elektora), Georgia (16 elektora), Sjeverna Karolina (15 elektora), Arizona (11 elektora), Nevada (6 elektora).

Republikanci najviše nade polažu u preokretanje situacije u Arizoni, u kojoj je jedno vrijeme bila proglašena Trumpova pobjeda. Bidenova se prednost smanjuje te sada Trump zaostaje 2, 4 postotna boda, odnosno 68 390 glasova. Trend je, za razliku od Pennsylvanije, smanjivanje razlike u Trumpovu korist. Pristaše republikanskog kandidata prosvjeduju ispred izborne komisije u okrugu Maricopa, zahtijevajući brže prebrojavanje glasova te da ih dužnosnici puste u zgradu. Pojačano je osiguranje ispred zgrade, a dio Trumpovih pristaša je naoružan.

Posljednji glasovi iz Maricope smanjili su razliku za 10 783 glasa. Oko 14 posto glasova u Arizoni još uvijek nije prebrojano pa se američki konzervativni komentatori i Trumpov stožer nadaju da upravo u Arizoni mogu preokrenuti situaciju u svoju korist, pod uvjetom da obrane Pennsylvaniju.





U Pennsylvaniji se prvotno činilo da je Trumpova pobjeda relativno sigurna, ali su glasovi poštom znatno promijenili situaciju te sada Trump ima 50, 7 posto prebrojanih glasova, a Biden 48, 1 posto. Međutim, nije prebrojano oko 11 posto glasova, a u okrugu Philadelphia (najveći grad države) prebrojano je samo 70 posto glasova. Po dosadašnjim je rezultatima iz tog okruga 89, 4 posto birača glasalo za Joea Bidena. Trump mora pobijediti u Pennsylvaniji kako bi postao predsjednik jer bi Biden u suprotnom imao 273 elektora. New York Times procjenjuje kako je preostalo oko 520 tisuća glasova u okruzima koji su 2016. glasali za Hillary Clinton, a u okruzima koji su na prethodnim izborima glasali za Trumpa oko 180 tisuća. Trump trenutno ima prednost od 164 414 glasova u Pennsylvaniji.

Razlika se smanjuje i u Georgiji. Trump ima prednost od 23 009 glasova, a prebrojano nije oko 90 tisuća glasačkih listića. Demokratski predsjednički kandidat nije pobijedio u tradicionalno republikanskoj Georgiji od 1992. U većini okruga najvećeg demokratskog uporišta Atlante (najveći grad države) prebrojano je 95 posto ili više glasova, ali u nekim prigradskim dijelovima još nije prebrojano od 10 do 15 posto glasova. Relativno je manje glasova prebrojano i u predgrađima drugih urbanih centara Georgije.

U Sjevernoj Karolini je prebrojano oko 95 posto glasova, ali Trump ima veću prednost. Biden zaostaje 1, 4 postotna boda, odnosno 76 737 glasova. Oko 86 posto glasova prebrojano je u Nevadi, a Biden ima prednost od 0, 6 postotnih bodova.





Novi podaci iz Nevade, Georgije i Arizone očekuju se u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu.

 

 

Komentari

komentar

You may also like