Biden će ipak priznati genocid nad Armencima usprkos upozorenjima iz Turske

Nakon što je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu upozorio Bidena da ne priznaje genocid nad Armencima, čini se da će novi američki predsjednik učiniti upravo to. New York Times izvještava da su Bidenovi bliski suradnici najavili da će njihov predsjednik ovu subotu službeno prihvatiti zbivanja iz 1915. kao genocid od strane Turske (Otomanskog carstva). Izbor da to učini baš ovu subotu (24.4.) je znakovit jer se događa na obljetnicu/komemoraciju genocida. Tog datum diljem svijet ljudi se prisjećaju oko milijun ubijenih armenskih civila.

Dok su skoro svi povjesničari i čelnici većine država prihvatili da je riječ o genocidu, Turska odbacuje tu verziju. Ono što je još zanimljivije jest oprez SAD-a da prihvati takvu službenu verziju povijesti. Naime, genocid se u SAD-u spominje samo kada geostrateški NATO partner Turska odluči učiniti nešto mimo interesa SAD-a (kao npr. kupovina ruskog S-400 sustava).

Iako je Reagan kritički spominjao ovaj povijesni događaj, Trump ga oštro osudio (“masovni zločin”), Biden će biti prvi američki predsjednik koji ga službeno priznaje i formalno sudjeluje u komemoraciji.

Komentari

komentar

You may also like