Biden će na sastanku s Putinom biti odlučan u zaštiti interesa Zapada

Za točno 10 dana u Ženevi će se održati sastanak američkog i ruskog predsjednika Joe Bidena i Vladimira Putina. To će ujedno biti i prvo Bidenovo putovanje u inozemstvo od kada je na čelu SAD.

Washington ne traži sukob s Moskvom, već, naprotiv, želi stabilne odnose, uz odlučnost Sjedinjenih Država da odgovore na izazove europske sigurnosti, izjavio je američki predsjednik, a prenosi The Washington Post.

„Kad se sretnem s Vladimirom Putinom u Ženevi, to će biti nakon razgovora na visokoj razini s prijateljima, partnerima i saveznicima koji svijet vide iz iste perspektive kao i Sjedinjene Države i s kojima ćemo obnoviti svoje veze i zajedničke ciljeve. I dalje ćemo biti jedinstveni u suprotstavljanju ruskim izazovima europskoj sigurnosti, koji su započeli agresijom u Ukrajini”, kaže Biden.

Naglasio je kako “neće biti sumnje u odlučnost Sjedinjenih Država da podržavaju demokratske vrijednosti koje ne možemo odvojiti od svojih interesa“.

Prema Bidenu, u telefonskom razgovoru s Putinom govorio je jasno i izravno.

“SAD ne traže sukob. Želimo stabilan i predvidljiv odnos u kojem možemo surađivati ​​s Ruskom Federacijom na pitanjima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja. Stoga sam odmah postupio kako bih produžio START za pet godina i ojačao sigurnost američkog naroda i cijelog svijeta”, kazao je američki predsjednik.





 

Komentari

komentar





You may also like