Biden će održati govor o stanju nacije 7. veljače

Posljednjih je godina govor o stanju nacije (The State of the Union Address) postao važna prilika za predsjednika da ocrta svoje zakonodavne prioritete za nadolazeću godinu i odredi ton nadolazećoj zakonodavnoj sjednici. Međutim, to je također bio trenutak za političko kazalište te se dosta raspravljalo o njegovoj važnosti. Govor je ujedno prilika za predsjednika da se izravno obrati američkom narodu i pokuša izgraditi podršku. Obraćanje također pomno prate politički analitičari, mediji i šira javnost jer pruža uvid u predsjednikova razmišljanja i prioritete te može pomoći u oblikovanju nacionalnog razgovora o širokom spektru pitanja.

Posljednjih je godina govor o stanju nacije obilježen povećanom političkom polarizacijom, pri čemu članovi protivničke stranke često koriste govor kao priliku da izraze svoje protivljenje politici predsjednika i promiču vlastitu agendu. U posljednjem obraćanju o stanju nacije koje je predsjednik Trump održao, obraćanje je bilo obilježeno snažnom podijeljenošću među stranama, kao i nizom kontroverzi, uglavnom vezanih uz proces opoziva koji je u to vrijeme bio u tijeku. Govor je naširoko viđen kao stranački i razdorni, a mnogi su smatrali da predsjednik nije iskoristio priliku da ‘pruži ruku’ i ujedini zemlju.

Američki predsjednik Joe Biden održat će 7. veljače govor o stanju nacije, tradicionalni politički govor predsjednika pred američkim Kongresom, javlja Reuters.

U skladu s tradicijom, predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, u petak ga je pismom pozvao da se obrati parlamentarcima.

Biden “se raduje razgovoru s republikancima, demokratima i zemljom o tome kako zajedno raditi na nastavku izgradnje gospodarstva koje radi za sve, jačajući našu konkurentnost u svijetu, održavajući sigurnost američkog naroda i ujedinjujući zemlju”, objavila je Bijela kuća.

Prvi put otkako je izabran, predsjednik će se obratiti podijeljenom Kongresu: republikanci su osvojili tanku većinu u Domu nakon izbora na sredini mandata u studenom. Demokrati su zadržali kontrolu nad Senatom.





“Američki narod nas je poslao u Washington da damo novi smjer zemlji, da nađemo zajednički jezik i da razgovaramo o svojim prioritetima”, rekao je u pismu predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy.

Posebni istražitelj ispitat će Bidenovo postupanje sa službenim dokumentima





Komentari

komentar

You may also like