Biden će s članovima G7 razgovarati o novim sankcijama za Rusiju

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je izjavio da će ovog tjedna razgovarati s drugim čelnicima iz skupine sedam naprednih gospodarstava o potencijalnim dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog njezina nastavka i intenziviranja rata u Ukrajini, izvještava Reuters.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da su Sjedinjene Američke Države u stalnim razgovorima sa svojim partnerima o daljnjim sankcijama i da bi mogle poduzeti “dodatne radnje” kako bi izvršile pritisak na Moskvu. Na konferenciji Wall Street Journala, Yellen nije htjela najavljivati nikakve konkretne radnje koje se razmatraju, ali je naglasila da su daljnje mjere vjerojatne “ako Rusija nastavi ovaj rat protiv Ukrajine”. Nove mjere koje je najavila EU uključuju sankcije protiv najveće ruske banke i zabranu ruskih televizijskih kuća u europskom eteru, kao i embargo na sirovu naftu za šest mjeseci.

Biden je rekao novinarima: “Uvijek smo otvoreni za dodatne sankcije” kada su ga pitali o američkim planovima nakon što je Europska unija predložila svoje najteže sankcije do sada protiv Rusije, uključujući postupni embargo na naftu. “Ovog tjedna razgovarat ću s članovima G7 o tome što ćemo učiniti ili ne”, dodao je Biden. Tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki odbila je imenovati sve potencijalne oligarhe koji bi se mogli dodati na popis američkih sankcija, ali je rekla da Sjedinjene Američke Države nastavljaju razmatrati svoje mogućnosti. “Rekla bih da nitko nije siguran od naših sankcija”, zaključila je.

Washington je na ruske banke i elite ciljao nizom sankcija, uključujući prošlomjesečne poteze kojima se Amerikancima zabranjuje ulaganje u Rusiju. Yellen je rekla kako vjeruje da su zapadne sankcije uzele ogroman danak ruskom gospodarstvu. Sankcijama su smanjena strana ulaganja i spriječen pristup robi koja je Rusiji potrebna za dugoročno natjecanje u globalnom gospodarstvu. Dodala je da bi nastojanje EU-a da prekine uvoz ruske nafte ove godine moglo potaknuti rast cijene nafte i rekla da treba razmotriti kako će se to točno postići. Zaključila je da će Sjedinjene Američke Države surađivati ​​s Europom kako bi osigurale da tamošnje zemlje imaju potrebne zalihe.

Biden je osudio Rusiju zbog onoga što on naziva “velikim ratnim zločinima” počinjenim u Ukrajini, te je naglasio svoju odlučnost da Moskvu smatra odgovornom za pokretanje najvećeg kopnenog rata u Europi od Drugog svjetskog rata, prenosi Reuters.

Unatoč najavama novih sankcija, Rusija je intenzivirala svoju ofenzivu na istoku Ukrajine, priopćilo je u srijedu ukrajinsko ministarstvo obrane, nakon gotovo 10 tjedana rata koji je ubio tisuće ljudi, raselio milijune i sravnio neke ukrajinske gradove. Rusija je pojačala napade na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, rekavši da ometa isporuke oružja Zapada, a bliski ruski saveznik Bjelorusija započela je velike vojne vježbe.





Ruski napadi na željeznički sustav teško su poremetili željezničke usluge u Ukrajini, rekao je državni operator Ukrajinskih željeznica u srijedu navečer, prenosi DPA. Prema procjeni željezničkog operatora, oko 20 međugradskih vlakova prometovalo je s kašnjenjem do dvanaest sati. “Rusija pokušava upropastiti našu logistiku jer nas ne mogu pobijediti na terenu”, napisao je na Telegramu predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak. Potvrdio je napad na željeznički objekt u središtu grada Dnjipra. Neprovjerene videosnimke na internetu sugeriraju da je pogođen željeznički most preko široke rijeke Dnjepar. Lokalne vlasti objavile su da se željeznička linija zaustavlja na tom mjestu.

 

 





Medij: nove sankcije EU uključuju embargo na uvoz ruske nafte na šest mjeseci

Komentari

komentar

You may also like