Biden će u Turskoj imati težak zadatak

Kada je u siječnju ove godine američki potpredsjednik Joe Biden bio u posjetu Turskoj, nastojao je održavati ravnotežu između dva problematična pitanja. Turska, kao NATO saveznik, suočava se s mnogim prijetnjama po pitanju sigurnosti ali i kritikama Zapada usmjerenim prema području zaštite ljudskih prava. Sada, nakon još većeg pogoršavanja američko-turskih odnosa zbog propalog pokušaja državnog udara, Bidenovo nastojanje održavanja spomenute ravnoteže bit će kudikamo problematičnije, izvješćuje agencija Reuters.
Biden će biti najviši predstavnik američke administracije koji je došao u Tursku nakon pokušaja državnog udara. Ankara traži od Washingtona izručenje turskom pravosuđu islamskog klerika Fethullaha Gűlena koji posljednjih 17 godina živi u SAD-u. Turska traži Gűlenovo izručenje u svezi optužbe, da je sudjelovao u organizaciji državnog udara. Kao odgovor, američke su vlasti zatražile dokaze koji potvrđuju Gűllenovo sudjelovanje u događajima u noći s 15. na 16-i srpnja.
Prema mišljenju Reutersa, Biden će izraziti svoju punu potporu Turskoj za prevladavanje sadašnje unutarnje krize i vanjskih prijetnji. Od potpredsjednika se također očekuje pokazivanje zabrinutosti SAD-a u svezi situacije u Turskoj nakon pokušaja državnog udara. S druge strane, tursko vodstvo će inzistirati na Gűllenovom izručenju, a odnosi s Washingtonom će ovisiti o ispunjenju tog zahtjeva.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like