Biden dodjeljuje 500 milijuna dolara pomoći afganistanskim izbjeglicama

Američki predsjednik Joe Biden naredio je da se afganistanskim izbjeglicama dodjeli 500 milijuna dolara pomoći, navedeno je u obavijesti koju je američki čelnik u ponedjeljak poslao američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu. Tekst je objavila medijska služba Bijele kuće, i u njemu se govori o troškovima državnog fonda za pružanje hitne pomoći izbjeglicama i interno raseljenim osobama.

Što se tiče stanja u samom Kabulu, tamošnja zračna luka od rano jutros ponovno radi normalno, a područje nadzire američka vojska.

Nakon jučerašnjeg kaosa, pucnjave i gubitka života, uzlijetno-slijetna staza je očišćena, ali većina civilnih zračnih prijevoznika još nije nastavila letove za Afganistan.

U samom glavnom gradu ulicama, uključujući takozvanu zelenu zonu, u kojoj se nalaze strana veleposlanstva, patroliraju borci talibanskog pokreta. Postalo je poznato da će Afganistanci koji su uspjeli preletjeti iz Kabula prema Sjedinjenim Državama biti raspoređeni u američkim vojnim bazama.

Istodobno, prema anketi, većina Amerikanaca ne odobrava postupke Bidenove administracije u odnosu na Afganistan.  Republikanski senator Rick Scott čak je pozvao na istragu o postupcima američkog predsjednika Joe Bidena i doveo u pitanje njegovu sposobnost za izvršenje svoje službene dužnosti.

Komentari

komentar





You may also like