Biden i Harris: “Izbori su bitka za dušu Amerike, a Trump ima rasističku retoriku!”

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden i njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris u srijedu su se prvi put zajedno obratili javnosti, poručivši kako su izbori u studenom „bitka za dušu“ Sjedinjenih Država.

„Ovo je ozbiljan trenutak za Sjedinjene Države. Izbor koji donesemo u studenom odlučit će sudbinu SAD-a za dugo, dugo vrijeme“, rekao je Biden u govoru pred praznim auditorijem u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware čiji je bio predstavnik u Kongresu.

„U bitci smo za dušu naše države – tko smo kao nacija, za što se zalažemo i što želimo biti“, dodao je demokratski kandidat u govoru čiji je naglasak bio na radnim mjestima i pitanjima klimatskih promjena i međurasne napetosti.

Za aktualnog republikanskog predsjednika Donalda Trumpa kazao je da ima rasističku retoriku koja produbljuje razdor između Amerikanaca, naglasivši da je u srijedu treća godišnjica nasilja u Charlottesvilleu kad su se lijevi prosvjednici sukobili s neonacistima, pri čemu je poginula jedna osoba.

Taj događaj, koji je podsjećao na „Hitlerovu Njemačku“, bio je „poziv na buđenje za sve američke stanovnike“, rekao je Biden, osudivši tadašnju izjavu Trumpa da je na skupu bilo „dobrih ljudi s obje strane“.

Svoju kandidatkinju za potpredsjednicu Kamalu Harris opisao je kao „pametnu, strogu, iskusnu i kao dokazanu borkinju“.
„Zna kako upravljati i donositi teške odluke“, a u svojoj dosadašnjoj karijeri pokazala se nepopustljiva prema bankama, naftnim korporacijama i oružanim lobijima, tvrdi bivši potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

Harris, prva Afroamerikanka i osoba indijskog podrijetla koja je nominirana za potpredsjednicu SAD-a, poručila je kako je u studenom „na kocki“ sve do čega je Amerikancima stalo: „ekonomija, zdravlje, djeca, vrsta države u kojoj živimo“.

Istaknula je da je koronavirus pogodio sve zemlje svijeta, no da je razlog zašto je SAD najpogođeniji njegov predsjednik koji je „umanjio ozbiljnost situacije“, „ne sluša stručnjake“ i „vjeruje čudotvornim lijekovima s Fox Newsa“.

„Amerika vapi za vodstvom, a imamo predsjednika koji mari više za sebe nego za one koji su ga birali i time pogoršava svaki izazov pred nama“, dodala je 55-godišnja Harris koja Trumpa optužuje i za „najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije“.

„Za 83 dana imamo šansu birati bolju budućnost za našu državu“, zaključila je bivša državna tužiteljica i senatorica iz Kalifornije koju se smatra pragmatičnom i umjerenom političarkom, no i često kritizira zbog politika tijekom funkcije tužiteljice.

Harris je na debatama tijekom demokratskih predizbora bila među najžešćim Bidenovim kritičarima, iako je ranije blisko surađivala s Bidenovim pokojnim sinom Beauom, preminulim 2015. godine, koji je bio tužitelj savezne države Delaware.
Trump je ranije rekao kako je iznenađen Bidenovom odlukom da nju izabere za svoju potpredsjednicu budući da je prema njemu ranije pokazivala krajnje nepoštovanje.

″To me iznenadilo jer se prema Joeu Bidenu odnosila gore nego čak i Pocahontas. Pokazala je velik manjak poštovanja prema Joeu Bidenu, a teško je odabrati nekoga tko je tako neumjesan”, izjavio je Trump, aludirajući na demokratsku senatoricu Elizabeth Warren koju je ranije nazvao ‘Pocahontas’ jer je jednom prilikom lažno navela da ima indijanske korijene.

Komentari

komentar

You may also like