Biden i McCarthy: Moguć dogovor o dizanju granice duga

Predsjednik Joe Biden i republikanac Kevin McCarthy, predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, kazali su u srijedu kako će nastaviti razgovore o povećanju gornje granice zaduživanja koja je trenutno postavljena na 31,4 bilijuna dolara, kako bi se izbjegao bankrot, izvještava Reuters.

Nakon višemjesečnog zastoja, demokratski američki predsjednik i republikanski predsjednik Zastupničkog doma u utorak su se složili izravno pregovarati o sporazumu koji trebaju odobriti oba doma Kongresa prije nego što federalna vlada ostane bez sredstava za svoje financijske obveze već 1. lipnja.

“Okupit ćemo se jer nema alternative”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući. “Da budemo jasni, ovi pregovori odnose se na okvire proračuna, a ne na to hoćemo li platiti svoje dugove ili ne”, istaknuo je američki predsjednik. “Čelnici (u Kongresu) su se dogovorili: Neće biti bankrota. Svaki je vođa to rekao”, dodao je.

Republikanci, koji kontroliraju Zastupnički dom s 222 zastupnika nasuprot 213 demokratskih, mjesecima su inzistirali na tome da demokrati pristanu na smanjenje potrošnje u zamjenu za dogovor o podizanju od Kongresa nametnutog ograničenja duga, što je korak koji je redovito potreban jer vlada troši više nego što prikupi oporezivanjem.

McCarthy je u intervjuu za CNBC obećao da će izbjeći bankrot. “Mislim da na kraju nećemo imati bankrot”, kazao je kongresnik. “Vremenski okvir je vrlo tijesan, ali pobrinut ćemo se da budemo za stolom i da ovo obavimo”, dodao je.

Biden u srijedu putuje na samit skupine G7 koji se održava od petka do nedjelje u Japanu te je rekao da će s čelnicima u Kongresu razgovarati telefonski, dok će se s njima susresti po povratku u SAD.

Dan ranije Biden i McCarthy razgovarali su otprilike sat vremena u Bijeloj kući s vođom demokrata u Senatu Chuckom Schumerom, vođom republikanaca u Senatu Mitchom McConnellom i vođom demokrata u Zastupničkom domu Hakeemom Jeffriesom.

SAD je već u mnogo navrata dizao granicu zaduživanja kako bi zemlja mogla plaćati prispjele obveze.

Z. Meter: Mogu li SAD-e bankrotirati?

Komentari

komentar

You may also like