Biden i Merkel: “ujedinjeni protiv ruske agresije“

Jučer je u Washingtonu održan sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Joe Bidena. Teme razgovora bile su širokog spektra: od zajedničke borbe protiv pandemije Covida-19, geopolitičkih izazova, do bilateralnih odnosa između SAD-a i Njemačke. Nas u prvom redu zanima onaj dio razgovora koji se tiče geopolitike i stanja u Europi u kontekstu izazova složenih odnosa s Rusijom.

“Ujedinjeni smo u zaštiti naših saveznika s istočnog krila NATO-a od agresije Rusije”, izjavio je američki predsjednik Joe Biden na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za medije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon održanih razgovora.

Američki čelnik ponovio je svoju zabrinutost zbog ruskog plinovoda Sjeverni tok 2.

“Potpuno smo jednoglasni u mišljenju kako se Rusiji ne smije dozvoliti energija kao oružje, kao instrument prisile ili prijetnja njezinim susjedima”, izjavio je Biden.

Izricanje sankcija sudionicima projekta Sjeverni tok 2 nije imalo smisla, jer je plinovod bio gotovo dovršen, kazao je.

“Moj stav o Sjevernom toku 2 poznat je već određeno vrijeme. Dobri se prijatelji možda neće složiti. Do trenutka kada sam postao predsjednik, taj je (plinovod) bio završen 90% i nije bilo smisla izricati sankcije”, izjavio je Biden. Prema njegovom mišljenju, bilo je suvislije razgovarati s Angelom Merkel o tome pokušava li Rusija ucjenjivati ​​Ukrajinu ili nekoga drugog.





On i kancelarka naložili su svojim timovima razmatranje praktičnih mjera koje se zajednički mogu poduzeti, kao i utvrđivanje je li energetska sigurnost Europe i Ukrajine ojačana ili oslabljena ruskim akcijama.

S druge strane kancelarka Merkel je izjavila kako bi Sjeverni tok 2 trebao biti dodatak tranzitu plina kroz Ukrajinu, a ne njegova potpuna zamjena.

“Za mene je Sjeverni tok 2 dodatni projekt, a ne projekt umjesto tranzita plina kroz Ukrajinu. Sve drugo stvorilo bi veliku napetost. Pregovaramo o tome kako to možemo zajednički razjasniti”, izjavila je.





Njemačka i Sjedinjene Države različito gledaju na Sjeverni tok 2, ali slažu se oko buduće uloge Ukrajine u opskrbi plinom.

“Razgovarali smo o Rusiji i Ukrajini i Sjevernom toku 2. Imamo različite procjene što ovaj projekt podrazumijeva. Ali želim jasno reći: naše je razumijevanje bilo i jest – Ukrajina ostaje tranzitna zemlja”, izjavila je Merkel i također dodala kako Ukrajina ima pravo na teritorijalnu cjelovitost i da Berlin na tome radi u okviru normandijskog formata (čine ga Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska, op.GN.).

U slučaju kršenja obveza o tranzitu plina kroz Ukrajinu protiv Rusije se mogu koristiti “mnogi instrumenti” iz EU, kazala je dalje kancelarka Merkel na zajedničkoj medijskoj konferenciji s Bidenom. „Imamo mnogo instrumenata, oni u osnovi ne leže na njemačkoj, već na europskoj strani, koji se mogu primijeniti (u slučaju kršenja tranzita). Ali ovdje se ne želim upuštati u špekulacije, želim samo reći kako svi mi, uključujući naše specijalizirane odjele, razgovaramo o tome kakve mogućnosti imamo za reakciju. U dijalogu smo s našim europskim prijateljima, ali to će se regulirati u odlučujućem trenutku, nadam se kako do toga neće doći”, izjavila je Angela Merkel.

Medijska konferencija emitirana je na službenoj web stranici njemačke vlade.

Komentari

komentar

You may also like