Biden i saudijski kralj Salman razgovarali o energetici, Jemenu i Iranu

Američki predsjednik Joe Biden i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud u srijedu su telefonski razgovarali o energetici i stanju na Bliskom istoku, uključujući o Iranu i Jemenu, prenosi Reuters.

“Dvojica čelnika predana su osiguranju stabilnosti svjetske opskrbe energijom”, priopćila je Bijela kuća. Salman je govorio o važnosti održavanja stabilnosti tržišta nafte i naglasio potrebu provedbe dogovora skupine OPEC+, piše saudijska agencija SPA. OPEC+, sastavljen od članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) uz još deset država koje su im se pridružile, poput Rusije i Meksika, prošli tjedan je dogovorio zadržavanje umjerenog i postepenog rasta proizvodnje, u vrijeme dok očekuje pritisak najvećih potrošača da ju ubrza kako bi se zaustavio rast cijena

Biden je u razgovoru ponovio predanost SAD-a obrani Saudijske Arabije od napada proiranskih Hutija koji djeluju u Jemenu, objavila je Bijela kuća. Rat u Jemenu smatra se posrednim sukobom Saudijske Arabije i Irana. Hutiji su krajem 2014. zbacili vladu u prijestolnici Sani, tvrdeći da se bore protiv korumpiranog sustava i strane agresije. Salman je Bidenu rekao da Rijad želi “političko rješenje” u Jemenu. Biden je sa saudijskim kraljem razgovarao i o međunarodnim razgovorima o iranskom nuklearnom programu koji traju u Beču. Posljednji telefonski poziv dvojice čelnika dogodio se prije otprilike godinu dana, u vrijeme objave američke procjene da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman, kraljev sin, odobrio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Komentari

komentar

You may also like