Biden i Sunak u Washingtonu o produbljivanju ekonomskih odnosa

Očekuje se da će se američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak u četvrtak, tijekom susreta u Bijeloj kući, fokusirati na produbljivanje ekonomske suradnje dviju zemalja te na rusku agresiju protiv Ukrajine, izvještava Reuters.

Dvojica čelnika razgovarat će i o umjetnoj inteligenciji, Sjevernoj Irskoj, kao i zajedničkim sigurnosnim i gospodarskim interesima, uključujući one u Aziji.

Susret se događa u vrijeme dok dvije države pokušavaju utvrditi stoji li Rusija iza uništenja brane Nova Kahovka na Dnjepru, koje je uzrokovalo poplave i primoralo tisuće na bijeg, stvorivši pritom veliku ekonomsku i ekološku štetu. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za taj čin.

Sunak i Biden će nakon susreta održati zajedničku konferenciju za medije te će objaviti priopćenje. “Zastrašujuće je pomišljati na razgovore koje su naši prethodnici vodili u ovoj sobi, kad su razgovarali o ratovima koje su zajedno vodili, miru koji su zajedno postigli”, rekao je Sunak Bidenu na početku susreta. “Opet, po prvi put u više od pola stoljeća, suočavamo se s ratom na europskom kontinentu, i kao što smo to činili prije, SAD i UK zajedno su stali u podršci Ukrajini”, dodao je.

Sunak i Biden posljednji put su se susreli prošli mjesec u Hirošimi, tijekom susreta G7. Također su se sastali u travnju u Belfastu te u San Diegu u ožujku, na trilateralnom susretu s Australijom. Britanski premijer nada se učvrstiti trgovinske veze sa SAD-om nakon brexita, a želi i dobiti Bidenovu podršku za britanskog ministra obrane Bena Wallacea kao novog glavnog tajnika NATO-a.

Z. Meter: SAD moraju „stati snažno“ pred „nevjerojatnom agresijom Kine“





 

Komentari

komentar





You may also like