Biden i Von der Leyen postigli važan dogovor o ukidanju carina

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen telefonski su u petak dogovorili privremeno ukidanje obostranih carina, na četiri mjeseca, zbog subvencioniranja zrakoplovne industrije

SAD i EU se spore oko subvenioniranja Airbusa (europska kompanija) i američkog Boeinga. Obje su strane uvele carine od 15 posto.

“Kao simbol svježeg početka predsjednik Biden i ja dogovorili smo suspendiranje svih carina, u kontekstu spora oko Airbusa i Boeinga, na zrakoplove i na proizvode koji nisu zrakoplovi, za početak na period od četiri mjeseca”, poručila je priopćenjem Ursula von der Leyen, prenosi Politico.

“Ovo je odlična vijest za poduzeća i industrije s obje strane Atlantika i vrlo pozitivan signal za našu ekonomsku suradnju u narednim godinama”, dodala je.

U zajedničkom priopćenju se navodi da su sporazumom obuhvaćene američke carine na uvoz europskih proizvoda vrijednih 7, 5 milijardi dolara te europske carine na američke proizvode vrijedne 4 milijarde dolara, navodi Reuters.

Također se navodi da će razriješenje spora sadržavati i “adresiranje problema krivih trgovačkih praksi i izazova koje predstavljaju novi izazivači s netržišnih ekonomija, poput Kine”.





Komentari

komentar

You may also like