Biden i Von der Leyen sastaju se u vrijeme sukoba oko subvencija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen će 10. ožujka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu razgovarati o čistoj energiji i opskrbnim lancima, objavila je Bijela kuća u vrijeme dok se europske države brinu da bi nove američke subvencije mogle štetiti njihovim gospodarstvima, izvještava Reuters.

Bidenov zakon o smanjenju inflacije, mjera vrijedna 430 milijardi dolara s velikim subvencijama za američke proizvode čiji su cilj borba protiv klimatske krize i promicanje obnovljivih izvora energije, razbjesnila je Europu.

„Raspravljat će se o američko-europskoj koordinaciji u borbi protiv klimatske krize kroz investicije u čistu tehnologija utemeljenih na sigurnim opskrbnim lancima”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Biden je u prosincu tijekom posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Bijeloj kući rekao kako ta mjera, čiji je cilj jačanje američkog sektora obnovljivih izvora energije i proizvodnje poluvodiča, sadrži dijelove koji se mogu poboljšati.

Europska komisija prošli je mjesec predstavila svoj tzv. Zeleni industrijski plan, kao odgovor na američki zakon. Plan predviđa povećanje državnih subvencija kako bi se jačala europska kompetitivnost.

Von der Leyen i Biden će razgovarati i o zajedničkoj radnoj skupini za energetsku sigurnost, osnovanoj prošle godine, kojoj je cilj jačanje europske neovisnosti o ruskim energentima, dodaje se u priopćenju Bijele kuće. Dvojac će razgovarati i o Kini. Washington i saveznici proteklih tjedana upozoravaju da Kina razmatra slanje naoružanja Rusiji, što Peking odbacuje.





Pukotine unutar zapadnog savezništva: „ratoborni“ Macron pred Bidenom stajao „podvijena repa“

 





Komentari

komentar

You may also like