Biden je spreman “odmrznuti” skupi dogovor s UAE o F-35 iz Trumpove ere

Washington će krenuti s prodajom ratnih zrakoplova Ujedinjenim Arapskim Emiratima kroz ugovor vrijedan više milijardi dolara, što je ugovor koji je prvi potpisao tadašnji predsjednik Donald Trump, ali je od strane Bidena zamrznut zbog revizije. Glavni razlog, navodno, je bila zabrinutost oko uloge UAE u sukobu u Jemenu.

Ured Joe Bidena ostaje “potpuno predan” dogovoru o F-35 vrijednom 23 milijarde dolara sa zaljevskom državom, izjavila je jučer za AP zamjenica pomoćnika državnog tajnika za regionalnu sigurnost Mira Resnick, rekavši da bi prodaja “promijenila igru” za UEA. “Avioni F-35 se već nalaze u ovoj regiji, bez obzira radi li se o izraelskom zrakoplovu F-35 ili je riječ o američkim F-35”, tvrdi Resnick.

“Željeli bismo da UAE koriste F-35 na način da mogu biti naši sigurnosni partneri i da odvrate prijetnje, uključujući i prijetnje od Irana”. Dužnosnica je istaknula da Bidenov tim još uvijek radi s kolegama iz Emirata na pronalaženju rješenja i reviziji dogovora s prethodnim uredom predsjednika, iako nije elaborirala što bi to točno značilo za prodaju.

Po stupanju na dužnost u siječnju, Biden je naredio niz “revizija” brojnih politika iz Trumpove ere, uključujući zamrzavanje transfera 50 komada F-35 u UAE, djelomično zbog zabrinutosti oko sudjelovanja UEA u intervenciji pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu. Zajednička kampanja bombardiranja devastirala je civilnu infrastrukturu Jemena i ubila desetke tisuća civila, u onome što su humanitarna tijela proglasila neselektivnim napadima.

Dok je prodaja ratnog zrakoplova dogovorena u vrijeme kada su Izrael i UAE sklopili sporazum o pomirenju poznat kao Abrahamov sporazum, dužnosnici obje zemlje, kao i SAD, poricali su da dogovor o prodaji aviona ima bilo kakve veze s Abrahamovim sporazumom. Međutim, bivši državni tajnik Mike Pompeo od tada je tvrdio da je prodaja “sastavni dio” sporazuma o normalizaciji. Ipak, neko je vrijeme Tel Aviv javno tvrdio da se “protivio prodaji F-35 i naprednog naoružanja svim zemljama na Bliskom istoku, uključujući arapskim državama koje sklapaju mir s Izraelom”. U listopadu 2020., međutim, izraelska je vlada promijenila svoj narativ, izjavivši da neće pokušati zaustaviti prodaju F-35. Anonimni Bidenovi dužnosnici rekli za Reuters ranije ove godine da će prodaja ipak biti izvršena, ali su tada rekli da Državno tajništvo još uvijek “revidira detalje”.

Komentari

komentar





You may also like