Biden kaže da je “siguran” da je Rusija odlučila napasti Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden rekao je sinoć da je “siguran” u to da je ruski predsjednik Vladimir Putin “odlučio” napasti Ukrajinu, dodajući da još “nije kasno” za diplomaciju., prenosi AFP.

“Siguran sam da je odlučio. Imamo razloga tako misliti”, rekao je američki predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje u Bijeloj kući. Sve dok se invazija ne dogodi, “diplomacija je moguća”, dodao je, istaknuvši da se američki državni tajnik Antony Blinken treba u četvrtak u Europi sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Američki predsjednik se zapitao je li ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom “najpametnije” da u ovom trenutku putuje na međunarodnu konferenciju u Muenchenu, ocijenivši da je odluka o tome na njemu. “U traženju diplomatskog rješenja to možda nije, to možda jest najpametnije, ali odluka je na njemu”, rekao je Biden, ne odgovorivši jasno na pitanje hoće li Zelenski sudjelovati na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu koja se završava u nedjelju.

Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini bila je u petak veća no ikad zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine. U tom je sukobu dosad izginulo više od 14 000 ljudi.

Vlasti na proruskom pobunjenom području u naredile su evakuaciju civila u Rusiju. “Sve to odgovara već viđenoj ruskoj strategiji stvaranja izlike za napad na Ukrajinu”, rekao je Biden u svom govoru iz Bijele kuće nakon još jednog virtualnog sastanka s europskim i sa saveznicima u NATO-u.

Dok napetost na terenu raste, Rusija je u petak ponovo ustvrdila da povlači svoje postrojbe s ukrajinske granice, ali nije razuvjerila zapad. “To se nije dogodilo”, uzvratio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov komentirajući navode o ruskom povlačenju. Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da ruska vojska “štoviše, šalje pojačanja” i priprema se na intervenciju “približavajući se granici, razmještajući snage i povećavajući svoje logističke kapacitete”.
Komentari

komentar

You may also like