Biden komentirao nove proturuske sankcije

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je mogao uvesti oštrije sankcije protiv Rusije, ali nije.

“Jasno sam rekao predsjedniku Putinu da možemo ići dalje (sa sankcijama), ali odlučio sam da neću. Odabrao sam proporcionalnost”, izjavio je američki čelnik govoreći u Bijeloj kući.

Prema Bidenu, američka administracija još uvijek razmatra mogućnost nametanja jednostranih sankcija projektu plinovoda Sjeverni tok 2, ali ovo pitanje smatra složenim i prepoznaje da ono utječe na interese američkih saveznika u Europi. Istodobno, podsjetio je da se dugo vremena protivio Sjevernom toku 2.

“Međutim, ovo je još uvijek pitanje koje je u igri”, kazao  je američki predsjednik.

Podsjećamo: u četvrtak, 15. travnja, predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao uredbu kojim se nameću nove proturuske sankcije, koje se odnose na zabrani kupovanja ruskih državnih vrijednosnica za američke tvrtke od 15. lipnja, na sankcije protiv 32 ruske pravne i fizičke osobe koje su “pokušale utjecati na američke predsjedničke izbore 2020. godine, kao i na druga djela dezinformacija i uplitanja”, kao i na protjerivanje 10 ruskih diplomata iz SAD-a te sankcije prema 8 fizičkih i pravnih osoba povezanih s Krimom, uključujući članove ruske vlade.

U ruskoj Dumi (parlament) na uvođenje ovih sankcija reagirano je izjavom, da su takvi postupci postavili sve na svoje mjesto i pokazali da se neće ponoviti pokretanje odnosa između Washingtona i Moskve.





Rusko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da će Moskva odlučno odgovoriti na nove sankcije. Sankcijski tok Sjedinjenih Država ne udovoljava interesima naroda u tim zemljama, navedeno je.

 

 





Komentari

komentar

You may also like