Biden: Kraj ere američkih težnji da vojnom silom preoblikujemo druge zemlje

Američki predsjednik Joe Biden obratio se sinoć novinarima iz Bijele kuće prvi puta nakon konačnog povlačenja iz Afganistana. “Nisam namjeravao produžiti ovaj vječni rat”, izjavio je Biden. “I nisam namjeravao produžiti povlačenje da traje zauvijek”, prenosi AP.

Preko 123 000 ljudi evakuirano je iz Kabula u logistički ogromnoj, ali kaotičnoj operaciji izvlačenja zrakoplovima građana SAD-a i saveznika tijekom protekla dva tjedna. Međutim, mnogi Afganistanci koji su pomagali zapadnim zemljama u ratu su ostali u zemlji. Ipak, Biden je opisao evakuaciju kao “izvanredan uspjeh” te da “niti jedna zemlja nikada nije izvela nešto slično u povijesti”.

“Onima koji traže treće desetljeće rata u Afganistanu, njih pitam: ‘Što je vitalni nacionalni interes?”, Rekao je Biden. Dodao je: “Jednostavno ne vjerujem da se sigurnost Amerike povećava zadržavanja tisuća američkih vojnika i trošenjem milijardi dolara u Afganistanu.”

Biden je naletio na oštre kritike zadnjih dana i tjedana i od strane republikanaca, ali i među “njegovim” demokratima. Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da su povlačenjem Amerikanci ostavljeni iza neprijateljskih linija. Osim toga, talibani sada kontroliraju veći teritorij nego kada su posljednji put vladali Afganistanom. SAD i saveznici izvršili su 2001. invaziju na Afganistan kojom su talibani svrgnuti s vlasti i počeo je najduži rat SAD-a u kojemu je život izgubilo gotovo 2500 vojnika te, prema procjenama, 240 000 Afganistanaca.

Ipak, Biden je kazao da će učiti na greškama. “Dok okrećemo novu stranicu vanjske politike koja je vodila našu naciju u posljednja dva desetljeća, moramo učiti iz svojih grešaka”, rekao je Biden. “Prvo, moramo postaviti misije s jasno ostvarivim ciljevima, a ne onima koje nikada nećemo postići. I drugo, moramo ostati jasno usredotočeni na temeljne interese nacionalne sigurnosti same Amerike”, prenosi CNBC.

“Uspjeli smo u onome što smo namjeravali učiniti u Afganistanu prije više od deset godina. Ipak, ostali smo još jedno desetljeće. Bilo je vrijeme da se ovaj rat okonča. Ova odluka o Afganistanu ne odnosi se samo na Afganistan. Radi se o okončanju ere velikih vojnih operacija kako bi se preuredile druge zemlje”, rekao je, a prenosi Al Jazeera.





Komentari

komentar

You may also like