Biden kreće u Aziju s velikim fokusom na Kinu i Sjevernu Koreju

S obzirom kako je velik dio pozornosti Bidenove administracije ove godine bio usmjeren na rusku invaziju na Ukrajinu, predsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak se okreće prema Aziji, u posjet Južnoj Koreji i Japanu – na putovanje za koje Bijela kuća kaže da je “ključni trenutak” njezine vanjskopolitičke agende, navodi američki medij ABC News.

Radi se o prvom Bidenovm putovanju u tu regiju od preuzimanja predsjedničke dužnosti. Fokus će biti usmjeren na Sjevernu Koreju i Kinu.

“Predsjednik Biden okupio je slobodni svijet u obranu Ukrajine i protiv ruske agresije”, rekao je u srijedu savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. “On je i dalje fokusiran na to da naši napori u tim misijama budu uspješni, ali također namjerava iskoristiti ovaj trenutak, ovaj ključni trenutak, kako bi uspostavio hrabro i samouvjereno američko vodstvo u još jednoj vitalnoj regiji svijeta – Indo-Pacifiku“, citira Sullivana ABC News.

Biden će svoje putovanje početi u Seulu, a posjet završiti u Tokiju. Sullivan je rekao da će ovo biti “prilika za reafirmaciju i jačanje dvaju vitalnih sigurnosnih saveza” i za “produbljivanje dva živa gospodarska partnerstva”.

„Poruka koju pokušavamo poslati na ovom putovanju poruka je afirmativne vizije kako svijet može izgledati ako se demokracije i otvorena društva svijeta udruže kako bi oblikovali pravila ceste, definirali sigurnosnu arhitekturu regije, za jačanje jakih, moćnih, povijesnih saveza, a mislimo da će to biti prikazano tijekom četiri dana bilateralno s RK i Japanom, kroz QUAD, kroz indo-pacifički gospodarski okvir, I poslati snažnu poruku. Mislim da će se ta poruka čuti posvuda”, kazao je Sullivan.

Upitan u kojoj mjeri je poruka ovog putovanja upozoravajuća po Kinu upućena Kin i „njihovu agresiju prema Tajvanu“, Sullivan je kazao da će se poruka “čuti u Pekingu, ali to nije negativna poruka i nije usmjerena ni na jednu zemlju .”





U Južnoj Koreji Biden bi se trebao sastati s predsjednikom Yoon Seok-youlom, a posjetit će i američke i južnokorejske snage koje “stoje rame uz rame u obrani” od prijetnji koje predstavlja Sjeverna Koreja, navodi dalje ABC News.

Nova glasnogovornica Bijele kuće, koja je prije dva dana službeno preuzela tu dužnost od Jen Psaki, Karine Jean-Pierre, izjavila je kako Biden na ovom putovanju neće posjetiti korejsku demilitariziranu zonu (DMZ), jer je to već učinio 2013. g. kao potpredsjednik SAD-a i dok je bio u Senatu.

U vrijeme posjeta Tokiju, Biden će također sudjelovati na drugom  summitu QUAD (zovu ga i azijski NATO, otvoreno je protukineskog karaktera, a čine ga SAD, Japan, Indija i Australija, op.GN.) u radu kojeg osobno sudjeluje sa svojim kolegama iz Australije, Indije i Japana. Zadnji put sastali su se u rujnu, u Bijeloj kući, zaključuje američki medij.





 

Komentari

komentar

You may also like