Biden kritizirao predsjednike Rusije i Kine jer nisu došli na klimatski sastanak

Kineski predsjednik Xi Jinping je “teško pogriješio” kada nije došao na sastanak na vrhu G20 u Rimu i kada je “okrenuo leđa” COP26 sastanku o klimi u Glasgowu, ocijenio je u utorak američki predsjednik Joe Biden, prenosi AFP.

“Isto vrijedi za Vladimira Putina”, dodao je Biden smjerajući na ruskog predsjednika koji također nije sudjelovao na tim dvama sastancima uživo. Kada je glasnogovornik Kremlja prošli mjesec rekao da će Putin preskočiti klimatsku konferenciju, nije ponudio nikakav razlog za to.

No, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov je ustrajao na tvrdnji da su klimatske promjene “jedan od naših najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta”.

Covid-19 se spominjao kao razlog za nedolazak obojice čelnika. Vjeruje se da Xi nije napustio Kinu od početka pandemije 2020., a Rusija trenutno prolazi kroz značajni val širenja bolesti.

Obje zemlje su međutim poslale izaslanstva na konferenciju koja bi trebala trajati dva tjedna, do 14. studenoga.

Na sastanak nije došao ni turski predsjednik Erdogan jer tvrdi da nisu zadovoljeni sigurnosni protokoli koje je tražio. Biden ga nije spomenuo ni kritizirao ovog puta.

Kina ispušta najviše ugljičnog dioksida na svijetu, a slijedi je SAD. Rusija je peta, nakon EU-a i Indije. Na COP26 u najvećem škotskom gradu pojavilo se 120 šefova država ili vlada.





Komentari

komentar

You may also like