Biden na godišnjicu napada na Kapitol: Trump je prijetnja demokraciji

Predsjednik Joe Biden optužit će danas svog prethodnika Donalda Trumpa da predstavlja stalnu prijetnju demokraciji i to na godišnjicu kaotičnog napada na američki Kapitol od strane Trumpovih pristaša koji su pokušali poništiti valjanost izbora, prenosi Reuters uoči govora kojeg će predvečer održati Biden.

Tisuće izgrednika upali su zgradu vlade s bijelom kupolom 6. siječnja 2021. Biden, njegovi kolege demokrati i nekolicina republikanaca upozoravaju da je šteta koju je Trump zapravo učinio bio vatreni govor svojim pristašama u kojem je lažno tvrdio da je njegov gubitak na izborima zapravo rezultat izborne prijevare. Tvrde da je takav govor usmjerio pristaše na napad. Kritičari Trumpa tvrde da su posljedice tih tvrdnji i dalje prisutne u društvu. Prema anketi Reuters/Ipsos oko 55% republikanskih birača i dalje vjeruje u Trumpovu  tvrdnju o namještenosti izbora, koju su u međuvremenu odbili deseci sudova, državnih izbornih odjela, pa i neki članovi Trumpovog vlastitog ureda.

Biden će se obratiti naciji na godišnjicu baš iz zgrade Kapitola: “Hoćemo li mi biti nacija u kojoj ćemo dopustiti stranačkim izbornim dužnosnicima da ruše zakonski izraženu volju naroda? Hoćemo li biti narod koji ne živi u svjetlu istine nego u sjeni laži?”, Biden će reći, prema isječcima njegovog govora koje je prijevremeno objavila Bijela kuća. “Ne možemo sebi dopustiti da budemo takva nacija. Put naprijed je prepoznati istinu i živjeti po njoj.”

Čelnik većine u Senatu, Chuck Schumer u srijedu je rekao da, iako je zgrada Kapitola bolje utvrđena nego prije godinu dana, demokracija je i dalje ranjiva. “Pobuna neće biti samo kratkoročno odstupanje s puta. Mogla bi postati norma” osim ako se Kongres ne pozabavi “osnovnim uzrocima” zbog kojih je došlo do izborne i postizborne krize, rekao je demokrat Schumer. Četiri osobe umrle su u višesatnom kaosu, dok je jedan policajac preminuo dan nakon borbe s izgrednicima, a četvero policijskih službenika naknadno je počinilo samoubojstvo. Ozlijeđeno je oko 140 policajaca. Riječ je o najgorem napadu na Kapitol od Anglo-američkog rata kada je zgrada spaljena 1812.

Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće rekla je u srijedu da je “bivši predsjednik jasna prijetnja našoj demokraciji i kako bivši predsjednik neprestano radi na stalnom potkopavanju osnovnih američkih vrijednosti i vladavine prava”.

Američki državni tužitelji su podigli kaznene prijave protiv najmanje 725 osoba povezanih s neredima, iako do sada nisu optužili Trumpa ili njegove suradnike. Neki republikanski zastupnici pokušali su umanjiti napad uspoređujući izgrednike s turistima i dovodeći u pitanje jesu li napad počinili savezni agenti. Drugi su optužili demokrate za pretjeranu reakciju. “Najviše iznenađujući ishod bio je pokušaj ljevice da iskoristi nemire na Kapitolu kako bi potaknuo trajnu klimu straha i represije”, rekao je republikanski senator Josh Hawley na Fox News.
Dio analitičara tvrdi da su zabrinuti da bi Trumpove lažne tvrdnje oko izbora mogle povećati šansu da bi i budući demokratski prijenosi moći mogli biti nemirni. “Činjenica da se Velika laž ukorijenila u društvo, intenzivirala i pogoršala tijekom posljednjih 12 mjeseci, to je još opasnije od samog događaja 6. siječnja”, rekao je profesor prava Edward Foley sa Sveučilišta Ohio. Trump je i dalje vrlo popularan među republikanskim glasačima. Sudjelovao je u profiliranju republikanskih kandidata koji će se natjecati u studenom na izborima koji će odrediti koja stranka kontrolira Kongres. Također, Trump je više puta nagovijestio da bi se mogao ponovno kandidirati za ured u Bijeloj kući 2024.

Trump je u utorak otkazao planove za obilježavanje godišnjice, na kojoj se očekivalo da će ponoviti svoje tvrdnje o namještanju izbora. Umjesto toga, planira govoriti 15. siječnja na skupu u Arizoni. Većina republikanskih dužnosnika ostala je vjerna Trumpu. Čak i nakon napada na zgradu, više od polovice republikanskih zastupnika glasalo je protiv potvrđivanja njegovog poraza.

Komentari

komentar

You may also like