Biden na NATO sastanku: Obrana Europe je “sveta dužnost” SAD-a

Danas, nakon što je završen sastanak G7, američki predsjednik Joe Biden je nazočio NATO sastanku u Bruxellesu. Izrazio je veliku spremnost za suradnju i povjerenje u Sjevernoatlantski savez kojeg čine 30 država. Takav politika je zaokret u odnosu na Trumpovu politiku prema NATO savezu. Trump je nekoliko puta spominjao mogućnost da Amerika izađe iz NATO-a, a bio je ljutit što mnoge države, uključujući i Njemačku, ne izdvajaju 2% BDP-a za obranu, što je jedna od postavki saveza.

Velika novost je što je Kina, po prvi puta službeno, proglašena prijetnjom za NATO savez. “Kineske ambicije i asertivno ponašanje predstavljaju sustavni izazov za međunarodni poredak utemeljen na pravilima i to predstavlja ugrožavanje sigurnosti saveza.”- piše u zajedničkoj objavi.

Na sastanku su bili zabrinuti kineskim kršenjem ljudskih prava, ali i uplitanjem Kine u područje Afrike. Spomenuli su i Rusiju te se posebno osvrnuli na informacijske i hakerske napade iz Rusije, prenosi The Guardian.

Biden je prošli tjedan, u najavi sastanka, rekao kako je članak 5. NATO saveza “sveta dužnost” Amerike. U njemu je dogovoreno da napad na bilo koju državu članicu znači napad na sve države. Time su druge države saveza obvezane pomoći. To bi značilo da je “sveta dužnost” Amerika i obrane Europe, Kanade, ali i Turske. “Želim da Europa zna da su SAD uz njih.”- kazao je američki predsjednik.

 

Komentari

komentar





You may also like