Biden na sastanku QUAD-a: “Slobodan i otvoren Indo-pacifik” ključan je za sve nas

Američki predsjednik Joe Biden poručio je, nakon sastanka s liderima zemalja članica formata QUAD, kako je “otvoren i slobodan Indo pacifik ključan za budućnost svih nas”.

QUAD čine SAD, Australija, Japan i Indija, a pokrenuo ga je bivši američki državni tajnik Mike Pompeo, s ciljem suzbijanja utjecaja Kine u regiji.

“SAD je predan radu s vama, našim partnerima i svim našim saveznicima u regiji kako bi postigli stabilnost”, poručio je Biden na sastanku koji se održao online, prenosi Reuters.

Japanski je premijer Yoshihide Suga također naznačio važnost “slobodnog i otvorenog Indo pacifika”, pri čemu se oba lidera očito referiraju na kinesku ekspanziju u regiji, kao i na zakonsku odredbu kojom je kineskoj obalnoj straži dopušteno da puca na strane brodove, što su brojne zemlje protumačile kao prijetnju, pošto u Južnokineskom moru i Istočnokineskom moru postoji mnoštvo neriješenih teritorijalnih sporova.

Za sada se, smatraju analitičari, Indija pokazala najmanje “zagrijanom” za format QUAD, očito strahujući od prevelikog antagoniziranja Kine. Jedna važna sila u regiji, Južna Koreja, signalizirala je da se neće pridružiti spomenutom formatu.

Australski premijer Scott Morrison, čija je zemlja već duže vremena u trgovinskom ratu s Kinom, označio je susret kao “nevjerojatno značajan”
QUAD jača suradnju protiv Kine: Zajednički će nabavljati rijetke metale

Komentari

komentar

You may also like