Biden najavio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je govor Volodimira Zelenskog u Kongresu “uvjerljivim” i zahvalio mu na njegovom “strastvenom” govoru. “Slušao sam to iz rezidencije”, kazao je Biden.

Također je najavio da će Sjedinjene Države pružiti izravnu financijsku pomoć ukrajinskom gospodarstvu te najavio odluku o prijenosu dodatne vojne pomoći Ukrajini za još 800 milijuna dolara, javljaju američki i ruski mediji.

“Samo ovog tjedna nova će američka sigurnosna pomoć dosegnuti milijardu dolara”, rekao je Biden u televizijskom obraćanju.

Također, komentirajući stanje u Ukrajini, američki predsjednik je sugerirao da bi to mogla biti duga i teška borba.

Podsjećamo da je u svom video obraćanju američkom Kongresu, koje su uživo prenosile i brojne američke televizijske kuće, Volodimir Zelenski  zatražio da se Ukrajini isporuče sustavi protuzračne obrane, uključujući S-300, kao alternativu zoni zabrane letova iznad Ukrajine (od koje neće biti ništa, a što su već ranije otvoreno kazali američki i NATO-ovi dužnosnici).

“Moram zaštititi naše nebo i trebam vašu pomoć”, kazao je Zelenski u svom govoru američkom Kongresu. Također je pozvao SAD i saveznike da “uvedu nove sankcije” protiv Rusije, uključujući i sve ruske političare koji ostaju na svojim dužnostima, javljaju ruske RIA Novosti.





Također iz izvješća CNN-a, koji se poziva na neimenovanog visokog američkog dužnosnika, proizlazi da Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u šalju “nekoliko protuzračnih raketnih sustava u Ukrajinu da pomognu u njezinoj obrani”.

Komentari

komentar





You may also like