Biden najavio pomoć obnovi Gaze, ali i obnovu izraelskog Iron Dome sustava

Nakon 11 dana dogovoren je prekid vatre između Izraela i Hamas.

Povodom uspostave primirja, u objavi Bijele kuće javio se američki predsjednik Joe Biden. Opći dojam poruke jest da je Biden najavio kako pravi napor ka stvarnoj uspostavi mira tek slijedi.

Pozdravio je primirje, ali i rekao da je nužno da sukobljene strane započnu razgovore oko “korijenskih problema“. Iskazao je spremnost SAD da surađuju s UN-om oko “brze humanitarne pomoći ljudima Gaze i rekonstrukcije pojasa Gaze.” No, isto tako, najavio je kako neće surađivati s Hamasom već s vlastima Palestinskog Autonomnog Područja (kojim upravlja stranka Fatah). Takva suradnja trebala bi dodatno onemogućiti Hamasu da obogati svoj raketni arsenal.

Pohvalio je i izraelsku proturaketnu zaštitu Iron Dome (“Željezna kupola”) i ulogu takve zaštitu u spašavanju civila. Shodno tome, najavio je pomoć SAD pri obnovi tog sustava.

Diplomaciju koja je vodila do prekida vatre okarakterizirao je kao intenzivnu “sat po sat” diplomaciju. Posebno je pohvalio napor Egipta kao medijatora i egipatskog predsjednika Abdel Fattah al-Sisija.

“Izražavam sućut obiteljima svih poginulih. Obiteljima Izraelaca i Palestinaca”- izjavio je Biden. Američki državni tajnik Antony Blinken najavio je odlazak u Izrael idući tjedan i sastanak sa svim uključenim stranama.





Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također je najavio pomoć Gazi i pohvalio diplomatski napor Egipta. No, ono što je zanimljivo jest da je izrazio želju za uspostavom rješenja o dvije odvojene države i najavio daljnju suradnju već uspostavljenog “Srednje istočnog kvarteta” (UN-a, SAD-a, EU i Rusije)  oko uspostave stabilnosti u regiji.

Komentari

komentar





You may also like