Biden najavio skupi plan za pomoć obiteljima

Joe Biden je od zasjedanja u Ovalni ured povukao nekoliko značajnih poteza. Od vraćanja SAD-a u borbu protiv klimatskih promjena (barem na papiru), zaustavljanja izgradnje Keystone XL naftovoda, zaustavljanja financiranja izgradnje zida na granici s Meksikom, predlaganja većeg vojnog proračuna i većeg oporezivanja najbogatijih. Dok su neki potezi najavljivani i očekivani (zaustavljanje zida i klimatske promjene), drugi potezi su iznenađujući i nesukladni tradicionalnim načelima Demokratske stranke (npr. veći vojni proračun). Najavljivano, ali pomalo neočekivano je i veće oporezivanje bogatih. Naime, mnogi analitičari nisu vjerovali da će novi predsjednik u susretu s jakim lobijima zbilja povući taj riskantni potez

Kritičari  tvrde da su neki novi potezi populističke i kozmetičke naravi (vraćanje u Pariški sporazum i obustavljanje financiranja zida), a drugi (oporezivanje bogatih) populistički i ujedno veoma štetni za poduzetničku klimu i ekonomiju.

Danas je Biden najavio i kamo će ići dio novca od većih poreza. Čak 1.8 bilijardi dolara (bilijarda od smanjene potrošnje države i 800 milijardi od novih poreza) bit će usmjereno na tzv. američki plan za obitelji. Njime bi se trebao osigurati besplatni i dostupni predškolski odgoj, bolje javne osnovne škole, plaćeni porodiljin dopust, povoljniji krediti za mlade obitelji i jednokratne pomoći za siromašne obitelji s djecom. Prije više od dva tjedna najavio je i plan od 2.2 bilijarde $ za novu infrastrukturu. Riječ je o planu s kojim bi gospodarstvo SAD-a trebalo biti konkurentnije novim globalnim igračima (prometnice, poticaji industriji, digitalizacija, zelena energija i dostupna čista voda). Zajedno s već potpisanim planom od 1.9 bilijarde za Covid pomoć, trošak od još 4 bilijarde u dva nova paketa zbilja je značajan trošak. Može li nova vlada zbilja skupiti potrebnih 6 bilijardi dolara za nova ulaganja i navedena tri paketa?

Biden je izjavio da očekuje i republikansku pomoć pri izglasavanju novih paketa pomoći u Kongresu. Sudeći po dosadašnjoj dinamici u toj demokratskoj instituciji, lako je moguće da neće dobiti niti jednu ruku iz redova republikanaca.

Bidenovi glasači i većina članova njegove stranke zadovoljno trlja ruke zbog konkretnih i obujmom značajnih poteza tvrdeći da je dosljedan i ambiciozan. Ako se njih pita, on je predsjednik kakav je potreban za transformaciju pomalo posrnule, ali i dalje najveće svjetske ekonomije. Kritičari tvrde da opasno koketira sa populizmom i socijalističkim idejama te da će usporiti ekonomiju. Bilo kako bilo, “ambicioznost” novih projekata i brzina kojom ih predlaže ne opravdavaju cinični nadimak novog predsjednika: “Sleepy Joe” (uspavani Joe), već su sličniji naizgled naglim i u efektu suprotnim odlukama bivšeg predsjednik Trumpa.

Komentari

komentar





You may also like