Biden namjerava poništiti status Afganistana kao saveznika izvan NATO-a

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je Kongres o svojoj namjeri da poništi određivanje Afganistana kao glavnog saveznika izvan NATO-a, prema objavi koju je u sinoć objavila Bijela kuća.

Biden “šalje obavijest o namjeri da poništi imenovanje Afganistana kao glavnog saveznika izvan NATO-a”, navodi se u priopćenju. Nakon što je američka administracija objavila kraj 20-godišnje vojne operacije Washingtona u Afganistanu i početak povlačenja trupa, talibani su krenuli su u ofenzivu protiv snaga afganistanske vlade. Dana 15. kolovoza 2021. talibanski borci upali su u Kabul ne naišavši na otpor i u roku od nekoliko sati stekli potpunu kontrolu nad glavnim gradom Afganistana. Proamerički predsjednik Afganistana Ashraf Ghani rekao je da je podnio ostavku kako bi spriječio krvoproliće i pobjegao je iz zemlje. Talibani su 6. rujna proglasili potpunu pobjedu u Afganistanu i 7. rujna formirali privremenu vladu, koju još nijedna država nije službeno priznala.

Glavni ne-NATO saveznik (MNNA) oznaka je koju vlada Sjedinjenih Država daje bliskim saveznicima koji imaju strateške odnose s američkim oružanim snagama, ali nisu članovi Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Iako status ne uključuje automatski pakt o uzajamnoj obrani sa Sjedinjenim Državama, on ipak nudi razne vojne i financijske prednosti koje inače nemaju zemlje koje nisu članice NATO-a. Takav status imaju npr. Pakistan, Katar, Brazil i Tajvan.

Komentari

komentar

You may also like