Biden naredio obavještajnoj zajednici da istraži porijeklo virusa!

Objava The Wall Street Journala o troje hospitaliziranog osoblja u institutu za virologiju u Wuhanu prije prvog službenog slučaja zaraze Covid-19, uvela je, ponovno, ozbiljniju raspravu o izvoru virusa i pandemije.

“Zatražio sam od obavještajne zajednice da udvostruče napor kako bi skupili i analizirali informacije koje bi nas dovele do zaključka. Rekao sam im da naprave izvješće za 90 dana.”- rekao je jučer američki predsjednik Joe Biden, a prenio je Reuters.

Kazao je kako je zasad obavještajna zajednica SAD-a podijeljena oko dva moguća scenarija. Prvi je onaj o prirodnom porijeklu gdje se neki čovjek zarazio u kontaktu sa životinjom ili mesom i to je službena verzija istrage koje je Svjetska zdravstvena organizacija napravila u suradnji s Kinom. Druga verzija je ona o nesreći zbog neopreznosti u laboratoriju u Wuhanu (gdje se zbilja istražuju koronavirusi iz šišmiša), a Kina žestoko odbacuje takvu opciju kao istinitu.

“Dok dvije obavještajne institucije vjeruju da je izgledan scenarij o prirodnom porijeklu, jedna institucija više naginje hipotezi o bijegu iz labosa. Iako niti jedna institucija nije sigurna u svoju verziju, sve institucije se slažu da nemamo dovoljno informacija i dovoljan pristup informacijama.”- prenosi predsjednika WSJ. Trebali bi “pritisnuti Kinu da sudjeluje u detaljnoj i transparentnoj istrazi koja počiva na dokazima i u kojoj međunarodna zajednica zaista ima pristup informacijama.”, nadodao je.

U priopćenju kineske ambasade u SAD-piše: “Kina podržava sveobuhvatno istraživanje svih ranih slučajeva covida-19 pronađenog diljem svijeta i temeljitu istragu tajnih baza i bioloških laboratorija u cijelom svijetu”. Ipak, rekli su da je riječ o “prebacivanju krivice” te da se ponovno vraća kampanja širenja “teorije zavjere” o nesreći u laboratoriju. Nadodali su da je porijeklo virusa pitanje znanosti, a da se sada politizira.

 





 

Komentari

komentar





You may also like