Biden naredio obvezu cjepljenja ili testiranje na tjednoj bazi za 100 milijuna zaposlenih

Američka vlada povlači najjače protupandemijske mjere do sada. Predsjednik Joe Biden jučer je naredio četvrtak je naredio obvezu cijepljenja za sve zdravstvene radnike i ljude koji rade za vladu ili imaju radni ugovor s vladom. Također, svi zaposlenici tvrtki s više od 100 ljudi morat će cijepiti ili svaki tjedan iznova se testirati, prenosi AP.

Ova odluka zahvaća oko 100 milijuna radnika, odnosno čak dvije trećine radne snage SAD-a.

Govoreći u Bijeloj kući, Biden je oštro kritizirao desetke milijuna Amerikanaca koji se još nisu cijepili, unatoč dostupnosti cjepiva: “Bili smo dovoljno strpljivi, ali naše je strpljenje je iscrpljeno, a vaše odbijanje cijepljenja nas je sve koštalo.”

Republikanski, ali i neki sindikalni čelnici tvrde da je Biden otišao predaleko i očekuju da će regulativa biti pravo osporena. Guverner Henry McMaster iz Južne Karoline rekao je u priopćenju da su “Biden i radikalni demokrati napali Ustav”.

S druge strane, Bidenovu odluku su podržali iz Američkog liječničkog udruženja i Nacionalnog udruženja proizvođača.

Opsežna pravila nalažu da svi poslodavci s više od 100 radnika zahtijevaju cijepljenje ili tjedno testiranje na virus, što pogađa oko 80 milijuna Amerikanaca. Otprilike 17 milijuna radnika u zdravstvenim ustanovama također će morati biti potpuno cijepljeno. Biden također zahtijeva cijepljenje zaposlenika izvršne vlasti i tvrtki koji posluju sa s vladom.





Unatoč tome što je u SAD-a cijepljeno oko 55% stanovništva s dvije doze, Amerika se trenutno suočava s novim valom zaraze.

Anketa Washington Posta provedena krajem kolovoza pokazala je da 52% ispitanika odobrava kako se Biden nosi s pandemijom, što je pad od 10 % u odnosu na lipanj.

Komentari

komentar





You may also like