Biden naredio povlačenje američke vojske iz Iraka

Kao rezultat jučerašnjih pregovora, Sjedinjene Države dogovorile su se s Irakom oko povlačenja iz ove zemlje svih američkih vojnih postrojbi raspoređenih za borbu protiv terorističke organizacije „Islamska država“, iako će američka vojska nastaviti provoditi obuku iračkih snaga sigurnosti, izvješćuje 8. travnja France-Presse (FP).

Nakon prvog “strateškog dijaloga” između Washingtona i Bagdada za vrijeme administracije predsjednika Joea Bidena, obje su zemlje kazale kako su se borbene sposobnosti iračke vojske “znatno poboljšale“.

„Stranke su potvrdile da se misija američkih snaga i koalicije (za borbu protiv IS. op.GN.) sada prebacila u misiju usredotočenu na obuku i savjetodavne zadatke, što omogućava povlačenje svih preostalih (američkih) borbenih postrojbi iz Iraka. (Konkretni) datumi bit će određeni tijekom predstojećih tehničkih pregovora”, navedeno je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka održanog u formatu videokonferencije.

U izjavi je Irak obećao zaštititi baze na svom teritoriju, u kojima su smještene američke snage, od napada, uključujući uporabu raketnih bacača.

Odluka o početku povlačenja američkih vojnika iz Iraka dolazi usred gotovo svakodnevnih raketnih napada na američke snage i diplomatske ciljeve koji se pripisuju šijitskim paravojnim skupinama povezanim s Iranom. Zbog njih je Joe Biden krajem veljače naredio i zračne napade na milicije povezane s Teheranom u istočnoj Siriji, navodi FP.

Ovdje bismo dodali kako su se napadi proiranskih snaga na američke postrojbe i baze u kojima su smješteni intenzivirani nakon što je, početkom siječnja prošle godine, prema zapovjedi Trumpove administracije američko zrakoplovstvo u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci likvidiralo čuvenog iranskog generala Qassema Soleimanija i za što je Teheran otvoreno najavio osvetu koja će trajati dugo, i izvoditi se na mjestima i u vrijeme kada on to odredi. Irački je teritorij za takve napade, nedvojbeno, i najidealnija platforma. Američkih je vojnika na iračkom tlu puno više nego u Siriji, a i proiranske organizacije u Iraku su puno brojnije i snažnije pa čak i dijelom inkorporirane u službene iračke sigurnosne strukture.





Istodobno, Biden traži načine za smanjenje američke vojne nazočnosti na Bliskom istoku, s ciljem pregrupiranja snaga u Azijsko-pacifičkoj odnosno novoj geopolitičkoj regiji, onoj Indo-pacifičkoj zbog jačanja pritisaka na Kinu s ciljem sprječavanja njenih globalnih vanjskopolitičkih ambicija.

Komentari

komentar





You may also like