Biden naredio povlačenje dijela američkih vojnika s Bliskog istoka

Predsjednik Joe Biden naložio je Pentagonu početak povlačenja pojedinih vojnih snaga i sredstava iz regije Perzijskog zaljeva, kao dio prve faze usmjerene na “preorijentaciju američke globalne vojnu prisutnosti na Bliskom istoku“, piše jučer američki medij The Wall Street Journal i dodaje kako  ovo preusmjeravanje američkih vojnih efektiva dolazi u vrijeme dok se Saudijska Arabija sve više suočava s raketnim i napadima bespilotnih letjelica iz Jemena i Iraka.

SAD su već uklonile najmanje tri proturaketne baterije Patriot iz zaljevske regije, uključujući jednu iz zračne baze Prince Sultan u Saudijskoj Arabiji, koje su razmještene posljednjih godina s ciljem zaštite američkih snaga.

Ostali efektivi, uključno i nosač zrakoplova i nadzorni sustavi, preusmjeravaju se s Bliskog istoka kako bi se odgovorilo na vojne potrebe drugdje diljem svijeta, navode američki dužnosnici, govoreći kako se  razmatraju i dodatna smanjenja.

Izvori WSJ iz Pentagona, pod uvjetom da ostanu anonimni, izjavili su kako Ministarstvo obrane, u sklopu Bidenove zapovjedi, razmatra i druge mogućnosti za smanjenje američke vojne nazočnosti na Bliskom istoku.

Krajem prošle godine na Bliskom istoku bilo je oko 50 000 američkih vojnika, a uklanjanje navedenih vojnih efektiva značilo bi i smanjenje njihovog broja za nekoliko tisuća. Za usporedbu, u vrijeme kulminacije napetosti između Trumpove administracije i Irana prije otprilike dvije godine, broj američkih vojnika u regiji iznosio je 90 000.

Dio vojne opreme mogao bi se zrakoplovima usmjeriti prema Rusiji i Kini, dvije zemlje koje Pentagon smatra glavnim globalnim konkurentima. Također se ističe da je razlog za pregrupiranje snaga dijelom i zato što Washington gura Saudijsku Arabiju na preuzimanje većeg tereta obrane svog teritorija i naftnih postrojenja. Razmatraju se i mogućnosti prodaje Rijadu presretačkih raketa, pojačane razmjene obavještajnih podataka, kao i dodatne obuke saudijske vojske, navodi WSJ.
Ovdje bismo dodali slijedeće: ova vijest još jednom potvrđuje kako Bidenova administracije i nema što drugo za ponuditi nego slijediti Trumpovu vanjsku politiku (s tim da to čini uz uljuđeniju retoriku). Sve predizborne i prethodne kritike koje su Biden i demokrati upućivali Trumpu, sada je već potpuno razvidno, bilo je čisto politikantstvo usmjereno prema preuzimanju vlasti. Sve poteze, koje Biden sada najavljuje ili poduzima u smislu smanjenja vojnih efektiva, usvojila je prethodno Trumpova nova strateška doktrina koja je jasno ukazala na nužnost povlačenja američkih vojnika iz beskonačnih i skupih ratova, kao i borbe protiv terorizma za račun drugih zemalja, uključno i svojih protivnika.

S izuzetkom spomenutog, ali ipak kratkotrajnog, dovlačenja dodatnih američkih vojnika u regiju Bliskog istoka u vrhuncu napetosti s Teheranom, Trumpovi su potezi bili jasni i otvoreni: pokrenuo je pregovore s talibanima i postigao sporazum o povlačenju američkih vojnika, isto je radio i u Iraku i Siriji, dok je, paralelno, od saveznika i partnera tražio njihovu veću vojnu angažiranost u prostorima njihovog djelovanja i interesa, uz obećanje američke obavještajne i logističke potpore.

Ovo što je sada Biden zapovjedio i nije drugo nego nastavak provedbe Trumpovih i ideja njegovih stručnih suradnika i savjetnika. Biden vrlo sličnu politiku onoj Trumpovoj vodi i u Europi, naravno, uz puno blažu retoriku. Drugim riječima, blaćenje Trumpa u smislu da je bio nečiji igrač, „marioneta Kremlja“, politički diletant i svakakve gadosti koje su mu se redovito politički i medijski servirale, sada se pokazuje – bilo je obično licemjerje i laž. Neovisno o ideološkim razlikama u odnosu na demokrate, Trump je definitivno provodio politiku zaštite američkih nacionalnih interesa na najbolji mogući način i do granice do koje je to u danom trenutku bilo moguće, vješto izbjegavajući bilo kakve opasne ekscese s globalnim protivnicima.

Komentari

komentar

You may also like