Biden naredio skidanje oznake tajnosti s dokumenata u vezi napada na “blizance”

Slučajno ili ne, nekoliko dana nakon povlačenja vojske SAD-a iz Afganistana, američki predsjednik se bavi temom terorističkog napada na WTC (Svjetski trgovački centar ili “blizance”) koji se zbio 11.9.2001., a koji je bio upravo navodni uzrok 20-togodišnje američke invazije na Afganistan.

Navodno zbog inzistiranja obitelji poginulih, Biden je odlučio objaviti dio tajnih dokumenata kroz idućih 6 mjeseci, piše AA.

Američki predsjednik Joe Biden naložio je u petak Ministarstvu pravosuđa da izvrši pregled deklasifikacije osjetljivih dokumenata iz istraga FBI-a u vezi okolnosti napada 11. rujna. Dokumenti će vjerojatni koji inkriminirati visoke dužnosnike Saudijske Arabije. Biden je obećao skidanje oznake tajnosti unatoč vjerojatno ljutitom odgovoru iz Rijada.

Deklasifikacija tajnosti događa se na 20-tu obljetnicu ovog nesretnog, i za mnoge nedovoljno razjašnjenog događaja.

Predsjednikova naredba upućuje državnog odvjetnika Merricka Garlanda da u sljedećih šest mjeseci javno objavi tajne dokumente. “Nikada ne smijemo zaboraviti trajnu bol obitelji i 2977 nevinih ljudi koji su ubijeni tijekom najgoreg terorističkog napada na Ameriku u našoj povijesti”, rekao je Biden.

Objava dolazi uslijed toga što se predsjednik suočava s pritiskom gotovo 1800 rođaka žrtava. Naime, oni tvrde da neće prisustvovati memorijalnim događajima kojim obilježavaju 20. godišnjicu napada ako se dokumenti ne objave.





“Obitelji 11. rujna s pravom traže potpunu istinu i odgovornost”, napisao je Biden u listopadu. Prošlog mjeseca te su se obitelji žalile da su “dva desetljeća korištene kao političko sredstvo pregovaranja”, dodajući da je uslijed  20. obljetnice “njihovo strpljenje isteklo”.

“Dvadeset godina kasnije, jednostavno nema razloga držati ove podatke u tajnosti zbog izlike o nacionalnoj sigurnosti ili nekog drugog razloga”, napisale su obitelji, a prenosi NBC News. Biden je izrazio sućut obiteljima, rekavši da im da je “srce i dalje uz njih” i da će njegov ured nastaviti surađivati s njima.

Komentari

komentar





You may also like