Biden naredio slanje oružja Ukrajini u vrijednosti od 350 milijuna dolara! Popustila i Njemačka

Američki predsjednik Joe Biden naredio je državnom tajništvu da iz američkih zaliha oslobodi oružje u vrijednosti od 350 milijuna dolara za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom, što je treća autorizacija izvoza oružja, rekao je u subotu.

Biden je državnom tajniku Antony Blinkenu naredio u petak da se na osnovi Zakona o međunarodnoj pomoći 350 milijuna dolara namijeni za pomoć ukrajinskim obrambenim kapacitetima.

Ukrajina traži protutenkovsko oružje Javelin i protuzračne rakete Stinger.

Blinken je u subotu izjavio da je ova treća autorizacija za izvoz oružja u Ukrajinu „bez presedana”.

Pentagon je rekao da naoružanje uključuju protuoklopno i lako oružje, pancirke i razne vrste streljiva koja će pomoći obrani Ukrajine. Glasnogovornik državnog tajništva je također rekao da naoružanje uključuje i protuzrakoplovne sustave.

Sjedinjene Američke Države su ujesen i u prosincu 2021. godine iz svog arsenala odvojile oružje kako bi opskrbile Ukrajinu. Blinken je rekao da je SAD tijekom prethodne godine Ukrajini pružio pomoći u vrijednosti od više od milijardu dolara.





Druge države su također poslale vojnu pomoć Kijevu, čija se vojska suočava s ruskom invazijom.

Ruske snage ponovno su u subotu počele prodirati u unutrašnjost Ukrajine nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaustavio ofenzivu dan ranije u očekivanju pregovora s Kijivom koji se nisu ostvarili, rekao je Kremlj.

Nizozemska će Ukrajini poslati 200 protuzračnih raketa Stinger što je prije moguće, poručila je nizozemska vlada u pismu parlamentu u subotu.





Belgija će poslati 2.000 strojnica i 3.800 tona goriva.

Njemačka, koja dugo nije izvozila oružje u ratna područja, odobrila je dostavu 400 raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, objavilo je ministarstvo obrane u Berlinu, što predstavlja promjenu politike nakon što se Njemačka suočila s kritikama jer je odbijala Kijivu slati oružje za razliku od drugih zapadnih saveznika.

Francuska je odlučila poslati obrambenu vojnu opremu Ukrajini kako bi je podržala u obrani od ruske invazije, rekao je glasnogovornik francuske vojske u subotu i dodao da se još uvijek razmatra isporuka napadačkog naoružanja.

Komentari

komentar

You may also like