Biden ne isključuje rat s „velikom silom“ zbog hakerskih napada

Ruska ekonomija izuzetno je slaba, a predsjednik Vladimir Putin ima samo nuklearno oružje i naftu, izjavio je američki predsjednik Joe Biden u svom obraćanju u sjedištu Ureda ravnatelja američke Nacionalne obavještajne službe – ODNI.

Prisjetio se sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi. Prema Bidenu, on “ima stvaran problem”:

“Putin vodi gospodarstvo koje ima nuklearno oružje i naftne bušotine i ništa drugo. Ništa više. Kakva je njihova ekonomija sada? Osma na svijetu? … Putin zna da je uistinu u neugodnom položaju, a to ga, po mom mišljenju, čini još opasnijim. ”

Biden je također govorio o ruskom miješanju u američke izbore 2022. g.

Pozivajući se na tajni informativni sastanak koji je za njega pripremila obavještajna zajednica, Biden je izjavio: “Pogledajte što Rusija već radi s izborima i dezinformacijama 2022.”

Takvi postupci Moskve “čisto su kršenje našeg suvereniteta”, kazao je Biden pred 120 predstavnika obavještajne zajednice SAD -a koji su se okupili u sjevernoj Virginiji u sjedištu ODNI -a.

Američki čelnik je također izjavio kako ima zlokobno predviđanje o eskalaciji hakerskih napada na Sjedinjene Države za koje je njegova administracija optužila državne hakere u Kini, kao i one koji nekažnjeno djeluju u Rusiji.

Kazao je kako vjeruje da je sve veća vjerojatnost da bi Sjedinjene Države “mogle završiti u pravom ratu s velikom silom”, kao posljedica hakerskih napada.
Rusiju i Kinu nazvao je “mogućim smrtnim konkurentima na (američkom) putu”. (info: WoA, Bloomberg, CBS News).

Je li moguć „reset“ odnosa SAD-a s Rusijom (o kojem se govorilo na prošlomjesečnom summitu Biden-Putin u Ženevi) i Kinom nakon ovakvih Bidenovih riječi, ili su one prije svega namijenjene domaćoj javnosti i homogenizaciji američkih političkih snaga usmjerenih na zadržavanje vlasti sadašnje administracije i izborne pobjede demokrata na parlamentarnim izborima iduće godine ostavljamo vama na promišljanje.

Komentari

komentar

You may also like