Biden nema dokaza da je Rusija napala „Colonial Pipeline“ i želi sastanak s Putinom

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, usprkos izvješćima o umiješanosti Moskve u hakerski napad na cjevovodnu tvrtku Colonial Pipeline koja naftom i njenim derivatima opskrbljuje istočni dio SAD-a. Biden je kazao kako nije vidio dokaze da je ruska vlada bila umiješana u taj napad.

Američki predsjednik izjavio je da Kremlj “ima određenu odgovornost da se nosi s tim (problemom)”, jer napadači koje je identificirao FBI, imaju sjedište u Rusiji.

“Još nema dokaza naših obavještajnih službi da je Rusija umiješana, iako postoje dokazi da je virus ransomware … u Rusiji”, izjavio je Biden.

Podsjećamo kako prema navodima uprave tvrtke Colonial Pipeline hakerski napad izveden je pomoću virusa ransomware koji blokira rad sustava i šifrira podatke dok se ne plati iznos koji zahtijevaju sami hakeri.

Dana 9. svibnja CNN je objavio da bi hakeri koji stoje iza hakerskog napada na ovu veliku američku tvrtku mogli biti povezati s Rusijom.

Američko Ministarstvo prometa proglasilo je regionalnu izvanredno stanje.





Međutim Biden, očito, ima druge interese i planove. On je jučer, istodobno, ponovo izrazio uvjerenje da će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Sastat ću se s predsjednikom Putinom”, rekao je novinarima u Bijeloj kući, a te riječi prenosi Interfax.

I prošli tjedan Biden je objavio kako očekuje osobni sastanak s Putinom, ali i priznao da do sada još nisu utvrđeni niti njezino mjesto niti vrijeme njegovog održavanja. Nada se da bi to moglo biti ovo ljeto u Europi, gdje namjerava nazočiti summitima NATO saveza i kluba G7.





S druge strane ruski analitičari, koji prate ovo pitanje, navode kako to nije opcija koja odgovara Putinu s obzirom kako je očito da Biden namjerava na sastanak s njim stići „ojačan“ spomenutim summitima gdje želi voditi glavnu riječ, te se Putinu predstaviti kao onaj koji govori u ime čitavog Zapada. Međutim Putin, koji jako dobro zna kako stoje stvari i tko na Zapadu „vuče ključne konce“, želi razgovarati isključivo o bilateralnim američko-ruskim odnosima, bez uvlačenja bilo kojih drugih strana u ime američkih interesa, makar to uvlačenje bilo i od njegovih najbližih saveznika.

 

Komentari

komentar

You may also like