Biden o iranskoj najavi dodatnog obogaćivanja urana

Odluka Irana da obogati uran na razinu od 60% ne pogoduje trenutačnim pregovorima o Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu koji se vode u Beču.

To je, sinoć, 16. travnja, izjavio američki predsjednik Joe Biden na zajedničkoj konferenciji za medije s japanskim premijerom Yoshihideom Sugom u vrtu Bijele kuće.

„Ne podržavamo i ne mislimo da će biti od koristi kad Iran kaže da će prijeći na obogaćivanje do 60%. To je suprotno sporazumu”, izjavio je američki predsjednik.

Komentirajući razgovore o nuklearnom sporazumu s Iranom, kazao je slijedeće: “Mislim da je prerano za prosudbu kakav će biti rezultat, ali još uvijek pregovaramo.”

Podsjećamo: nakon prošle nedjelje ostvarenog napada ili incidenta na iranskom nuklearnom postrojenju u Natanzu, za što je Teheran optužio Izrael i njegove tajne službe, a moguću umiješanost Izraela potvrđuju i ugledni američki mediji poput New York Timesa, iranski državni vrh objavio je kako će za odmazdu povećati razinu obogaćivanja nuklearnih centrifuga s obzirom da su upravo one najviše i stradale nakon eksplozije koja je dovela do nestanka električne energije u spomenutom postrojenju. Iranski državni vrh rekao je kako se ne može dozvoliti da on sa SAD-om vodi razgovore u Beču, a bez da ima pregovaračke adute u svojim rukama.

Nije nikakva tajna da se Izrael protivi povratku SAD-a u sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. g. u obliku kakav je on izvorno. Izrael prije svega traži da Iran prestane sa sponzoriranjem šijitskih organizacija u regiji, prije svih libanonskog Hezbollaha i jemenskih huta, ali, također, i da se u nuklearni sporazum uvrste i ograničenja vezana uz iranski program proizvodnje balističkih raketa.





U Beču se, kao posrednici između Washingtona i Teherana, nalaze delegacije Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Kine – redom supotpisnice sporazuma s Iranom iz 2015. g.

Teheran zahtjeva potpuno američko ukidanje sankcija, uvedenih protiv Irana u vrijeme Trumpove administracije nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma u svibnju 2018. g., kao preduvjet da se i sam vrati provedbi preuzetih obveza oko dozvoljene razine obogaćivanja urana.

Teško je reći da Teheran u tom smislu nije u pravu, ali jasno je čija riječ u ovoj priči ima veću težinu.





Joe Biden je na prekjučerašnjoj konferenciji za medije u Bijeloj kući, govoreći o pozivu ruskom čelniku Vladimiru Putinu za zajednički sastanak, između ostalog izjavio kako je razgovor dviju velesila nužan i zbog pronalaženja rješenja oko iranskog nuklearnog pitanja.

Komentari

komentar

You may also like