Biden obećao sustave protuzračne obrane Ukrajini nakon jučerašnjih ruskih napada

Američki predsjednik Joe Biden obećao je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Države pružiti zemlji napredne zračne sustave nakon što je Rusija jučer lansirala projektile na više gradova u Ukrajini, uključujući i na glavni grad Kijev. Biden je to obećao u telefonskom razgovoru sa Zelenskim prije hitnog sastanka G7 na kojem će se raspravljati o podršci Ukrajini i kako Rusiju smatrati “odgovornom” za napade u kojima je ubijeno najmanje 14 ljudi.

“Predsjednik Biden obećao je da će Ukrajini nastaviti pružati potporu potrebnu da se obrani, uključujući napredne sustave protuzračne obrane”, piše u priopćenju Bijele kuće objavljenom nakon telefonskog razgovora. Biden je također rekao Zelenskom da će SAD i saveznici nastaviti nametati Rusiji sankcije, te “držati Rusiju odgovornom za njezine ratne zločine i zvjerstva i pružati Ukrajini sigurnosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć”, priopćila je Bijela kuća, prenosi AP.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u napadima u ponedjeljak gađalo “vojno zapovjedništvo i komunikacijske objekte te energetsku infrastrukturu”, no Ukrajina je optužila Moskvu za neselektivno gađanje civilnih područja. Ukrajinske vlasti rekle su da je Rusija ispalila 84 projektila na 10 gradova, od kojih je 56 neutralizirano protuzračnom obranom. Ruski napadi uslijedili su nakon eksplozije u subotu koja je oštetila dijelove strateški važnog Kerčkog mosta (ili Krimskog mosta) koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimom. Ruski predsjednik Vladimir Putin za eksploziju je okrivio Ukrajinu. “Rusija nastoji nadjačati ukrajinsku protuzračnu obranu”, rekao je za BBC Justin Crump, vojni analitičar i dodao: “To je nešto što su pokušavali tijekom cijelog sukoba, ali nikada u ovolikim razmjerima.”

SAD je pružio vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti većoj od 16.8 milijardi dolara otkako je Rusija napala tu zemlju 24. veljače. Zelenski bi trebao razgovarati s čelnicima G7 na vrhu virtualnog sastanka danas, koji bi trebao početi danas popodne. Analitičari kažu da će on vjerojatno tražiti više projektila zemlja-zrak kako bi ojačao ukrajinsku protuzračnu obranu.

Rasprava čelnika G7 u utorak prva je otkako je ukrajinska vojska posljednjih tjedana započela protuofenzivu u istočnoj i južnoj Ukrajini u kojoj je vratila goleme dijelove svog teritorija od Rusije. Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss, koja je preuzela dužnost od Borisa Johnsona prije nešto više od mjesec dana, potaknut će čelnike G7 da ostanu odlučni u svojoj potpori Ukrajini, navodi se u priopćenju njezinog ureda. Johnson je bio jedan od najistaknutijih podupiratelja Kijeva. “Ogromna međunarodna potpora borbi Ukrajine u oštroj je suprotnosti s izolacijom Rusije na međunarodnoj sceni”, tvrdi Truss i dodaje: “Njihova hrabrost u suočavanju s najbrutalnijim činovima nasilja zaradila je narodu Ukrajine globalno divljenje. Nitko ne želi mir više od Ukrajine. A što se naše strane tiče, ne smijemo se pokolebati niti mrvicu u našoj odlučnosti da im pomognemo da pobijede.”

Komentari

komentar





You may also like