Biden odlučio tko će bit šef Pentagona: prva žena ili prvi Afroamerikanac

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će umirovljenog generala s četiri zvjezdice Lloyda J. Austina za američkog ministra obrane, objavio je Associated Press (AP) vijest izvora “upoznatih s odlukom” koji su željeli ostati anonimni.

Ako ga odobri Senat, Austin će postati prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona.

Joe Biden odlučio se za Lloyda Austina , a ne Michele Flournoy , bivšu visoku dužnosnicu Pentagona i pristašu demokratskog predsjednika, koja bi, da je bila izabrana, postala prva žena na mjestu američkog ministra obrane.

Kao vojni časnik, Austin (67) će se vjerojatno suočiti s protivljenjem nekih članova Kongresa i vojnog establišmenta koji ustrajavaju na jasnoj liniji između civilnog i vojnog vodstva Pentagona.

Iako su mnogi prethodni ministri obrane neko vrijeme služili vojsku, samo su dvojica od njih – George C. Marshall James Mattis  – bili karijerni časnici. Marshall je također bio i američki državni tajnik.

Jedan od sugovornika agencije, koji je potvrdio Bidenov izbor, rekao je da je preferencija u korist Austina “bila zbog izbora najbolje osobe od mogućih, ali i priznao postojanje pritiska da se imenuje obojanog kandidata.”





Austin je 1975. diplomirao na Vojnoj akademiji West Point i odslužio 41 godinu u vojnoj odori. Biden je Austina poznavao od vremena kada je general predvodio američke trupe u Iraku, a Biden bio potpredsjednik SAD-a. Austin je bio zapovjednik multinacionalnog korpusa u Iraku 2008. godine kada je Barack Obama izabran za predsjednika. U Irak se vratio kako bi zapovijedao američkim snagama od 2010. do 2011. godine. Austin je 2012. godine služio i kao prvi Afroamerikanac zamjenik zapovjednika Združenog stožera američkih snaga. Godinu dana kasnije, preuzeo je Središnje zapovjedništvo oružanih snaga CENTCOM (područje odgovornosti uključuje širi Bliski istok), gdje je počeo s provedbom američke vojne strategije za uništenje militanata terorističke organizacije Islamska država u Iraku i Siriji.

Austin se povukao iz vojske 2016. godine i trebat će mu Kongresovo odreknuće od zakonskog zahtjeva da časnik ne služi vojsku najmanje sedam godina prije nego što postane ministar obrane. Ovo odricanje odobreno je do sada samo dva puta – najnovije u slučaju Jamesa Mattisa, umirovljenog marinskog generala koji je bio prvi šef Pentagona u vrijeme mandata Donalda Trumpa .

 





 

Komentari

komentar

You may also like