Biden optužuje naftne i plinske kompanije za ‘ratno profiterstvo’ usred energetske krize

Američki predsjednik Joe Biden optužio je naftne i plinske tvrtke za “ratno profiterstvo” usred tekuće globalne energetske krize dok te kompanije ostvaruju rekordnu dobit, izvještava Anadolu.

“Vrijeme je da te tvrtke prestanu s ratnim profiterstvom, ispune svoje odgovornosti u ovoj zemlji i daju američkom narodu odmor i još uvijek rade vrlo dobro”, rekao je Biden u ponedjeljak u Bijeloj kući. Njegovi komentari dolaze usred ruskog rata protiv Ukrajine koji je znantno podigao cijene nafte i prirodnog plina, dok su velike kompanije ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips i TotalEnergy zaradile više tijekom posljednja dva kvartala u usporedbi s njihovim ukupnim profitom prošle godine.

Predsjednikove primjedbe također dolaze tjedan dana prije američkih izbora na sredini mandata 8. studenoga s američkim potrošačima koji se bore s višim cijenama benzina i prirodnog plina. Biden je pozvao tvrtke da dio svoje dobiti iskoriste za povećanje proizvodnje sirove nafte ili da iskoriste svoj položaj kako bi kroz niže cijene koristile američkim potrošačima. “Njihov je profit neočekivana dobit od rata, neočekivana dobit za brutalni sukob koji pustoši Ukrajinu i nanosi štetu desecima milijuna ljudi diljem svijeta”, rekao je Biden. “Moj će tim surađivati ​​s Kongresom kako bi razmotrio te mogućnosti koje su dostupne nama i drugima”, rekao je. “Ako to ne učine, platit će veći porez na svoju prekomjernu dobit i suočiti se s drugim ograničenjima.”

Globalni energetski divovi ostvarili golemu dobit u trećem kvartalu

Komentari

komentar





You may also like