Biden planira reviziju američke politike izvoza oružja

Bidenova administracija planira ponovno razmotriti američku politiku izvoza oružja s većim fokusom na pitanja ljudskih prava, što je odmak od politike njegovog prethodnika Donalda Trumpa koji je primarno gledao ekonomsku korist. O tome u petak, 6. kolovoza, izvješćuje britanski Reuters.

O ovome bi dvojica zamjenika pomoćnika državnog tajnika Antony Blinkena trebala danas izvijestiti Kongres. Službena najava revizije politike izvoza oružja očekuje se u rujnu.

Svaka promjena ove politike imat će najveći utjecaj na prodaju malokalibarskog oružja, poput jurišnih pušaka i opreme za praćenje koju policija ili paravojne formacije mogu koristiti protiv lokalnog stanovništva.

Promjene bi mogle utjecati na isporuke u zemlje poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), poglavito s obzirom na gnjev određenog dijela demokrata u svezi rata u Jemenu.

Već ranije ove godine otkriveno je kako je Bidenov tim blokirao velike poslove s oružjem koje je dogovarao Trump, kako bi se o njima ponovo pregovaralo. Pred kraj mandata Trumpova administracija je izvijestila Kongres o svom odobrenju prodaje najnovijih zrakoplova 5. generacije F-35 Lighting II UAE, nakon njihovog sporazuma s Izraelom o normalizaciji bilateralnih odnosa, potpisanog u rujnu prošle godine (tzv. Abrahamovi sporazumi). U paket,  vrijedan 23,37 milijardi dolara, osim 50 tih zrakoplova uključen je i izvoz 18 bespilotnih letjelica (dronova) MQ-9B, s projektilima zrak-zrak.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je u travnju da su procijenjeni rokovi isporuke F-35 u UAE, ako se provedu, planirani za razdoblje nakon 2025. godine ili čak kasnije.





Bidenova administracija također preispituje svoju politiku prodaje oružja Saudijskoj Arabiji u kontekstu umiješanosti kraljevstva u humanitarnu katastrofu u Jemenu i drugih zabrinutosti za ljudska prava, izvijestio je već ranije Reuters.

Komentari

komentar





You may also like