Biden poručuje Putinu: “Očekujemo da djelujete” po pitanju hakerskih napada iz Rusije

Jučer su sat vremena telefonski razgovarali predsjednik Amerike i predsjednik Rusije. Jedan od dogovora iz sastanka u Ženevi jest da će ova dva predsjednika biti u češćoj komunikaciji.

Joe Biden je, komentirajući razgovor, kazao: “Dogovorili smo sredstva komunikacije i sada smo na redovnoj bazi u mogućnosti komunicirati o tome što se događa u drugoj državi. To se tiče i nas u SAD-u. Prošlo je dobro i optimističan sam.”, prenosi CNN.

Najvažnija tema razgovora su bili hakerski napadi. Amerika tvrdi da su sve češći i da dominantno dolaze s teritorija Rusije. Iako ne okrivljavaju direktno ruski vrh, žale se na netransparentnost.

Joe Biden je pozvao Rusiju na bolju kooperaciju po pitanju tih napada. Naročito je zabrinut zbog ransomware tipa napada u kojima se “zaključava” napadnuti informatički sustav dok se ne isplati tražena otkupnina hakerskoj skupini. Takav je i napad na naftovod Colonial kojeg je napala udruga DarkSide, napad na informatičku tvrtku Kaseya od strane skupine REvil te napad na mesno-prerađivačku tvrtku JBS. Bijela kuća tvrdi da su svi napadi vjerojatno s teritorija Rusije.

Glasnogovornica Bijele kuće, Jen Psaki tvrdi da je Rusija djelomično odgovorna čak i ako ne sudjeluje u napadima, ali oni dolaze s njenog teritorija.

Joe Biden je na pitanje novinara jesu li dovoljne sankcije ili treba odgovoriti hakerskim protunapadom na servere odakle napadi dolaze, odgovorio da je to opcija o koja se sve više razmatra.
 

Komentari

komentar

You may also like