Biden poziva Afričku uniju da se pridruži G20

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak Afričku uniju da postane stalna članica međuvladinog foruma G-20, javlja Anadolu.

“Prošlo je dosta vremena, ali taj trenutak dolazi”, rekao je Biden na sastanku vođa posljednjeg dana američko-afričkog samita čelnika u Washingtonu.

Biden je najavio da SAD planira izdvojiti 55 milijardi dolara za Afriku u sljedeće tri godine te je poručio da je cilj “napredovati prioritete koje dijelimo i podržati agendu 2063.”

Predsjednik SAD-a je također ponovio svoju najavu iz rujna tijekom Opće skupštine UN-a gdje je izrazio “punu potporu” reformi Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se uključilo stalno predstavništvo Afrike. “Afrika pripada stolu u svakoj prostoriji gdje se raspravlja o globalnim izazovima i u svakoj instituciji u kojoj se raspravlja”, rekao je. Dodao je da će suradnja s Afrikom biti “ključna za sljedeća desetljeća, a mi smo spremni da ju pratimo na ovom putu”.

Glavni grad SAD-a domaćin je trodnevnog samita američko-afričkih čelnika na kojem sudjeluje 49 afričkih čelnika. O pitanjima koja se tiču ​​afričkog kontinenta raspravlja se na javnim sastancima, kao i na bilateralnim sastancima. Samit dolazi u trenutku kada Bidenova administracija namjerava povećati svoj utjecaj u regiji usred sve veće konkurencije s Kinom i Rusijom.

Biden je naglasio da SAD želi povećati suradnju s Afrikom u svim područjima i rekao da jedva čeka posjetiti taj kontinent. “Neki od vas su me pozvali u svoje zemlje. Rekao sam: ‘Pazi što želiš jer bih se mogao pojaviti’, rekao je. “Radujem se što ću vidjeti mnoge od vas u vašim domovinama”, zaključio je.





Medij: Kina koristi privatne vojne tvrtke kako bi proširila svoj utjecaj u Africi

 





Komentari

komentar

You may also like