Biden pozvao dva visoka dužnosnika da ublaže retoriku o Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden naredio je šefovima državnih i obrambenih ministarstava da ublaže svoju retoriku o Ukrajini nakon što su rekli da SAD želi da Kijev pobijedi u ratu protiv Rusije, izvještava NBC News.

Direktiva je navodno upućena nakon što su Antony Blinken i Lloyd Austin iznenadno posjetili Kijev u travnju. Tijekom tog putovanja, Austin je rekao da SAD vjeruje da Ukrajina “može dobiti” rat koji je Rusija započela dva mjeseca prije “ako imaju pravu opremu”. Blinken se pridružio tim izjavama.

Više anonimnih dužnosnika reklo je za NBC News da je Biden nazvao svoje visoke dužnosnike ubrzo nakon što su poletjeli odvojenim zrakoplovima iz Poljske. Tijekom konferencijskog poziva, Biden je rekao Austinu i Blinkenu da su otišli predaleko i naredio im da ublaže pristup. “Biden nije bio sretan kada su Blinken i Austin razgovarali o pobjedi u Ukrajini”, rekao je jedan dužnosnik. “Nije bio zadovoljan retorikom.” Drugi dužnosnik rekao je da su Blinken i Austin nastojali prenijeti da su komentari načelnika obrane pogrešno protumačeni, prenosi NBC News.

Bidenovo nezadovoljstvo odražavalo je zabrinutost unutar administracije da će, unatoč uspjehu Ukrajine u obrani od ruskog pritiska na Kijev, sukob neizbježno postati dugotrajni rat iscrpljivanja sa snagama Kremlja koje polako, ali postojano napreduju. To je uglavnom postao slučaj u ruskoj ofenzivi na istočnu ukrajinsku regiju Donbas, a NBC News je izvijestio da su američki dužnosnici sada potiho, ali sve više zabrinuti da je putanja rata “neodrživa”.

Neki raspravljaju o tome treba li ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski promijeniti svoj stav da nijedan teritorij nikada neće biti ustupljen Rusiji kako bi se okončao sukob, izjavilo je za NBC sedam sadašnjih i bivših američkih dužnosnika i europskih dužnosnika.​​​, a prenosi NBC News.

 





Komentari

komentar

You may also like