Biden predlaže veći porez na najbogatije

Suradnici bliski predsjedniku Bidenu rekli su da će uskoro izaći s prijedlogom o jačem progresivnom oporezivanju bogatih, piše AP. Veći porez nego do sada osjetit će samo obitelji s primanjima većim od 400 000$ godišnje. Za njih će porez na dohodak narasti na 39.6% od dosadašnjih 37%. Još veća promjena će biti skoro duplo veći porez na kapitalnu dobit za ljude koji zarađuju više od milijun $ godišnje (sa 20% na 39%) Ovakva odluka će potpuno obrnuti Trumpove odluke o manjem porezu za bogate.

Plan je da se novac prikupljen od većih poreza uloži u obrazovanje i skrb djece, ali ne i u zdravstvo. Osim toga, treba financirati i Bidenov najavljivani plan obnove post-pandemijske Amerike kao i sve dosadašnje “injekcije” za ugrožene tvrtke i nove nezaposlene.

Američke burze blago su “pale” samo nekoliko sati nakon informacije da je novi porez u pripremi. Naime, veće oporezivanje tumači se u američkim financijskim krugovima kao anti-investicijska i anti-poduzetnička politika.

Većina koju u Kongresu imaju Demokrati nije velika. Isto tako, nije sigurno ni da će svi Demokrati podržati svog predsjednika, posebno oko odluke gdje možemo očekivati interesna lobiranja. Sve politike koje Biden do sada provodi ili najavljuje tradicionalno se vežu uz Demokratsku stranku: povlačenje vojske iz Afganistana, brigu o klimatskim promjenama i oporezivanje bogatstva. “Tradicionalno”  jer mnogo odluka Demokrata zadnjih godina nemaju puno veze sa starim načelima stranke: sjetimo se samo Obame i agresivne ratne eskalacije u vanjskoj politici. Za očekivati je snažnu “paljbu” na novi porez od strane Republikanaca i financijskih centara moći.

 

Komentari

komentar





You may also like